≫ 

Kako Edvard Snouden vidi privatnost kripto valuta?

Da li su kripto valute roba ili novac?

  • 4
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Edvard Snouden je bivši američki konsultant za kompjuterske obaveštajne zadatke koji je odao visoko poverljive informacije iz Agencije za nacionalnu bezbednost (National Security Agency - NSA) 2013. godine.

Njegova otkrića obelodanila su brojne globalne programe za nadzor, od kojih mnoge vode NSA i obaveštajna agencija Five Eies Intelligence Alliance u saradnji sa telekomunikacionim kompanijama i evropskim vladama. Snoudenova otkrića su podstakla široku diskusiju o nacionalnoj bezbednosti i privatnosti pojedinca.

Snoudena je 2013. godine angažovals firma Booz Allen Hamilton za račun NSA.

Pre toga je Snouden radio za jedno odeljenje CIA. Snouden se postepeno razočarao u programe u koje je bio uključen i pokušao je da iznese svoje etičke probleme internim kanalima, ali nije naišao na odziv pretpostavljenih.

U maju 2013. godine odleteo je u Hong Kong nakon što je napustio posao u NSA postrojenju na Havajima, a početkom juna otkrio je hiljade poverljivih dokumenata NSA novinarima. Snouden je privukao međunarodnu pažnju nakon što su se priče zasnovane na materijalu pojavile u listovima kao što su The Guardian, The Washington Post i drugim časopisima i portalima.

Snouden je takođe izneo opsežne optužbe protiv novozelandske bezbednosne agencije(Government Communications Security Bureau - GCSB) o madzoru sopstvenih građana. Nakon podnošenja optužbe od strane Ministarstvo pravde SAD, Snouden je dobio azil u Rusiji gde i danas živi.

Eduard Snouden Edward Snowden Foto: Profimedia/AFP/HO

Na nedavno održanoj virtuelnoj konferenciji „Consensus 2022“ koja je održana u Teksasu, na temu kripto valuta učestvovao je i Edvard Snouden. Snouden je podržao kripto valute, ali je izneo svoj stav da je njihova privatnost pod velikim znakom pitanja.

Imajući u vidu Snoudenovu predistoriju, može mu se verovati po ovom pitanju. Snoudenove tvrdnje su da kripto valute nisu anonimne kao virtuelna zamena za gotovinu. Može se primetiti da je gotovina fiat valuta anonimna.

Ukoliko imamo gotovinu u novčaniku jasno je da niko ne beleži serijske brojeve novčanica kako onih koje daje tako ni onih koje dobija. Kod kripto valuta, prema Snoudenu, to nije slučaj, već je moguće pratiti trag i utvrditi ko je vlasnik određenih kripto valuta, bez obzira na sve zaštitne mehanizme. Uprkos tom nedostatku Snouden smatra da kripto valute imaju budućnost, ali je potrebno rešiti tehničke izazove po pitanju privatnosti.

Ipak je pozdravio tehnološki napredak koji je sa sobom donela blokčejn tehnologija i predvideo joj sjajnu budućnost. Snouden je takođe izneo svoje mišljenje da su kripto valute imovina a ne novac.

Ovu dilemu smo pominjali u prethodnim nastavcima i oko nje još uvek nije postignuta opšta saglasnost.

Da li su kripto valute anonimne ili ne, da li su novac ili roba o tome će još biti govora i svakako će uslediti mnoga tehnička poboljšanja sistema koji se tehnološki neprekidno razvija.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    13. jun 2022 | 14:24

    Gotovo je sa kripto vslutama ,ovihledno je da ce potonuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA