• 0
 ≫ 

Veselin Jevrosimović: Mreža budućnosti

 ≫ 

Da li će i u kom obliku veb 3 koncept zaživeti, godinu dana kasnije i dalje je neizvesno

  • 0
Web 3.0

Foto: Shutterstock

O fenomenu koji se obično naziva veb 3.0 pisao sam pre nešto više od godinu dana. Vreme je da pogledamo šta se u međuvremenu dogodilo sa idejom reforme internet servisa i osnovnih modela poslovanja na Mreži.

Na žalost, još uvek ne postoji jasna i opšteprihvaćena definicija. Sigurno je samo da je ideja da se internet vrati svojim korenima i postane zajednica ravnopravnih učesnika bazirana na principima slobode, demokratije i pouzdanih informacija.

Internet je nastao kao mreža nezavisnih računarskih mreža, pre svega radi povezivanja obrazovnih, naučnih i državnih ustanova. Pored elektronske pošte kao osnovnog servisa, ubrzo se razvijen veb (eng. „worldwide web“) i postao sinonim za internet.

Kako je napredovala tehnologija, pojavio se takozvani veb 2.0 i doneo veb aplikacije, elektronsku trgovinu i mogućnost kreiranja sadržaja onlajn. Velike internet kompanije preuzele su primat i korisnicima ponudile besplatne usluge, zauzvrat prodajući prostor za oglase prilagođene navikama i potrebama svakoga od nas.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf

Foto: Milena Đorđević

Time je sve što pretražujemo, kupujemo, igramo i koristimo, uključujući i veoma privatne podatke, postalo dostupno oglašivačima. Veb 3.0 podrazumeva „internet kojim upravljaju kreatori i korisnici“.

Da bi se to desilo, potreban je sistem koji će - nezavisno od bilo koje institucije ili kompanije - moći da kontroliše vlasništvo nad sadržajima i informacijama.

Do nedavno to tehnološki nije bilo moguće, ali danas imamo blokčejn mehanizam (eng. „blockchain“) koji se pokazao upotrebljivim kod virtuelnog novca i pametnih ugovora. Mnogi uključuju i upotrebu virtuelnih svetova i veštačke inteligencije u definiciju novog veba, što su svakako rešenja budućnosti.

Da li će i u kom obliku veb 3 koncept zaživeti, godinu dana kasnije i dalje je neizvesno.

Činjenica je da postoji realna potreba da se reše neki od problema sa kojima se susreće moderni internet. Potreba korisnika da u većoj meri kontrolišu privatnost svojih podataka, zaštite intelektualnu svojinu i dobiju istinite informacije oslobođene šuma lažnih i nebitnih podataka svakodnevno raste.

Predložena ideja dobar je početak, ali se čini da još uvek nema širu podršku i konsenzus najvažnijih igrača. Ako je suditi prema ranijim iskustvima, imaćemo prelazni period koji će biti obeležen konkurentskom borbom suprotstavljenih standarda i načina implementacije.

Nakon toga, uz malo sreće, dobićemo bolji internet koji je u interesu svih.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok