Kakav je uticaj veštačke inteligencije na kriptovalute?

Šta će doneti kriptovalute zasnovane na veštačkoj inteligenciji?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Veštačka inteligencija zauzima sve veću ulogu u savremenom svetu a podaci ukazuju na porast interesovanja. Trendovi pokazuju da će veštačka inteligencija AI – (Artificial Intelligence) biti jedna od glavna tema 2023. godine.

Otkako je interesovanje dostiglo vrhunac Microsoft je uložio milijarde u ChatGPT (Chat Generative Pre-Trained Transformer). Radi se o ChatBot-u koji je u stanju da uči i da daje artikulisane odgovore na različita pitanja.

Potražnja za projektima kriptovaluta fokusiranih na veštačku inteligenciju značajno je porasla. Na primer, kripto projekat Fetch.ai je zabeležio porast njegovog izvornog tokena FET za 212% u poslednjih 30 dana, a drugi projekat veštačke inteligencije, Singularitynet, video je da je njegov token AGIX porastao za 293% u odnosu na američki dolar.

Generalno je došlo do porasta interesovanja za projekte kriptovalute fokusirane na veštačku inteligenciju. Prema evidenciji Google-a, tokom poslednje nedelje januara ove godine pretraživanje pojmova vezanih za veštačku inteligenciju dostiglo je rejting 94/100! Može se sa sigurnošću reći da je svet postao sve više fokusiran na veštačku inteligenciju.

Izveštaji takođe pokazuju da je Microsoft ušao u treću fazu njegovog dugoročnog partnerstva sa OpenAI-jem kroz višegodišnju investiciju od više milijardi dolara, za koju se kaže da dostiže čak 10 milijardi dolara.

Rastući trend u veštačkoj inteligenciji i potražnja za tehnologijom prelili su se na blokčejn projekte koji integrišu veštačku inteligenciju u svoje protokole.

Na primer, kripto sredstvo kreirano od strane projekta Singularitynet, AGIX porastao za 293% u poslednjih mesec dana iako je sklon oscilacijama vrednosti kao i druge kriptovalute. Projekat ima za cilj da podrži sledeću generaciju decentralizovane veštačke inteligencije.

Još jedan projekat veštačke inteligencije zasnovan na blokčejnu, Vectorspace AI (vspb.science), ima token pod nazivom VXV koji je porastao za 95,9% samo tokom prošlog meseca, dok je projekat Fetch.ai imao sličnu potražnju u protekle četiri nedelje.

Tim Fetch.ai kaže da projekat kreira tehnologiju autonomnog agenta za peer-to-peer aplikacije sa automatizacijom i AI mogućnostima, sa ili bez direktnog pristupa blokčejnu. Još jedan blokčejn projekat zasnovan na veštačkoj inteligenciji je Ocean Protocol i njegov token OCEAN porasli su 130% u odnosu na američki dolar u poslednjih 30 dana. Ocean Protocol, koji je Svetski ekonomski forum proglasio pionirom tehnologije.

Neizvesno je koliko će dugo trajati potražnja za kripto imovinom zasnovanom na veštačkoj inteligenciji i popularnost ovih tokena. Sva kripto sredstva u vezi sa veštačkom inteligencijom trenutno su rangirana ispod 75 najboljih u smislu tržišne kapitalizacije i nedavno su doživeli skokove cena zbog povećanog interesovanja za AI/ChatGPT.

Da li će kripto tokeni zasnovani na veštačkoj inteligenciji doživeti uspe, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA