Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako veštačka inteligencija transformiše poslovnu analitiku?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se primenom AI efikasnije koriste podaci?

  • 0
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Veštačka inteligencija (AI) ubrzano dobija široku primenu u različitim aplikacijama, a njena uloga u poslovanju i analitici podataka postaje sve značajnija.

Proces otkrivanja vrednih uvida i dubljeg uranjanja u podatke je od suštinskog značaja za manifestaciju prave poslovne inteligencije.

Najrazličitija poslovna pitanja mogu biti rešena korišćenjem chat botova koji skeniraju niz skupova podataka, identifikujući trendove i korelacije kako bi pružili sveobuhvatne odgovore.

Kompanije sa snažnom AI strategijom trenutno imaju glavnog direktora za veštačku inteligenciju (CAIO) koji nadgleda celokupnu strategiju, što čini 12 odsto takvih kompanija.

Danas, sektori uključeni u analizu podataka mogu da iskoriste inventivnu upotrebu AI tehnologija i kompanije aktivno traže metode da obezbede konkurentsku prednost, pri čemu veštačka inteligencija igra ključnu ulogu.

Mašinsko učenje (ML) koristi algoritme koji omogućavaju računarima da uče iz podataka, ubrzavajući analizu opsežnih skupova podataka. U poslovnoj analitici, od vitalnog je značaja za prediktivnu analitiku, predviđanje budućih trendova, ponašanja kupaca i dinamike tržišta na osnovu istorijskih podataka, optimizaciju alokacije resursa i marketinške strategije.

Takođe igra ključnu ulogu u segmentaciji kupaca, olakšavajući personalizovani marketing. Štaviše, ML se široko koristi u sistemima preporuka, koristeći obradu prirodnog jezika (NLP) za analizu osećanja.

Takođe povećava efikasnost i profitabilnost u poslovnim operacijama optimizovanjem lanaca snabdevanja, strategije određivanja cena i alokacije resursa. Automatizacija zadataka dovodi do smanjenja troškova i konkurentske prednosti, a njena skalabilnost podstiče inovacije u analizi podataka. Pored toga, mašinsko učenje doprinosi proceni rizika u industrijama kao što su finansije, sajber bezbednost i zdravstvena zaštita.

Rukovanje ogromnim i složenim podacima koje generišu preduzeća u različitim industrijama postaje izazov za ljude. Integrisanje veštačke inteligencije u poslovnu inteligenciju podržava digitalnu transformaciju preduzeća. Korišćenje veštačke inteligencije i mašinskog učenja u poslovnoj inteligenciji poboljšava operativno korišćenje podataka.

Najnovija AI u analitici poboljšava rukovanje podacima i pojednostavljuje procese, olakšavajući preduzećima da efikasno iskoriste ogromne količine podataka.

Sve je veća rasprostranjenost AI u analitici podataka i njen značaj će nastaviti da raste tokom vremena, zahvaljujući njenim prednostima u brzini, validaciji podataka, demokratizaciji podataka i automatizaciji.

Budućnost AI u analitici podataka izgleda obećavajuće, uz tekući razvoj brojnih novih alata i aplikacija.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA