≫ 

Aleksandar pravi posebne tastature koje izgledaju kao prava remek-dela i brinu se o vašem zdravlju (VIDEO)

Razgovarali smo i o prednostima ovih odvojenih tastatura, a Proka nam je otkrio da je zdravlje ključno

  • 2

Aleksandar Prokić Proka (31) iz Beograda u svojoj biografiji ima impozantne stavke - menadžer tehničke podrške jednog od najvećih operatera interneta, kablovske televizije i fiksne telefonije, marketing menadžer je u jednom od većih igrača na tržištu računarskih kućišta i dodatne opreme, i analitičar za CS:GO u regionalnoj gejming ligi, ali i deo novinarske IT ekipe koja testira računarski softver.

Ipak ono zbog čega je Proka, kako mu nadimak glasi, nama zapao za oko jeste izrada "split" tastatura. Ako do sada niste čuli za njih, reč je posebnim modelima koji se sastoje iz dva odvojena dela  - jedan za levu i drugi za desnu ruku, međutim, Aleksandrova "split" tastatura ima jednu veliku prednost - slova, brojevi i simboli mogu da budu raspoređeni onako kako vama odgovara.

- Odvojena tastatura ili ti "split" varijanta tastature postoji odavno, to jest još od 1972. godine, ali je izlazak na komercijalno tržište zabeležen tek u kasnim devedesetim godinama prošlog veka. Primećeno je još ranije da se prilikom standardnog korišćenja stvara veliki napor u ramenima, vratu i leđima - rekao je za "Telegraf" Aleksandar Prokić.

KAKO SE RAZVILA IDEJA?

Pitali smo ga iz čega se razvila njegova ideja da počne sa projektovanjem i izradom "split" tastature.

- Kako sam oduvek bio fasciniran tastaturama i pratio inovacije, poželeo sam da imam jednu a na kraju i napravim jednu za sebe.

Kada je zamislio da svoj proizvod dostavi srpskom tržištu, morao je da ga prvo ispita i da razgovara sa potencijalnim kupcima. Aleksandar kaže da je jedan primerak prosleđivao prijateljima koje tretira kao beta testere, od kojih dobija iskren utisak, šta ne valja, šta valja, šta treba popraviti i srediti.

Razgovarali smo i o prednostima ovih odvojenih tastatura, a Proka nam je otkrio da je zdravlje ključno.

- Prva i najbitnija stvar je ergonomija, odnosno da dizajn proizvoda bude takav da najbolje bude prilagođen ljudskom telu. Dakle, manjak umora u ramenima i vratu omogućavaju vam da posao ili igranje obavljate sa više komfora, druga stvar je programabilnost. Ukratko, to znači da tastaturu možete da programirate i postavite kako vi želite, vi komandujete gde će biti koji taster, gde zarez, a gde broj.

ŠTA JE "SPLIT" TASTATURA?

Kućište same tastature napravljeno je uz pomoć 3d štampača, postavljeni su tasteri koji su lemljeni unutra direktno do malog računara koji je ujedno mozak tastature. Proces je prost za svakoga ko zna da barata lemilicom.

Njen dizajn ima mogućnost menjanja boja, a ovaj uspešan i kreativan momak pravi takve modele da možete sami birati kako će vaša tastatura izgledati - crvena, plava, zelena.

Plan koji Proka ima za svoju tastaturu je da potpuno bude gotova oko sredine marta.

- Moram još da poradim na dizajnu i napravim model striktno mojim i prepoznatljivim, kao i to da se treba sve dobro istestirati pre puštanja na trzište. Već imam dosta zainteresovani budućih kupaca pogotovo iz inostranstva, ali nažalost dok ne budem siguran ili ti da je to to neću se usuditi da prozvod prodam - bio je iskren ovaj ambiciozni momak.

VIDEO: Ova beba i njegova kuca, svakog jutra zajedno gledaju crtaće

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    23. januar 2019 | 00:48

    Cim neko uradi nesto normalno,lijepo,kulturno tu nema komentara.Da je kojim slucajem u pitanju neko iz rijaliti programa do sada bi bilo barem 50 komentara.Tuzno u kakvom svijetu zivimo.A tebi neka je sa srecom i da ih napravis i prodas u sto vecem broju!

  • Lacko

    23. januar 2019 | 00:47

    Proka, roka :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA