≫ 

Novi policijski sistem će slati dronove do lokacije pucnjave

Kombinacija veštačke inteligencije i ljudskog osoblja u kontrolnoom centru se koristi da bi se utvrdilo da li je zvuk zaista pucnjava iz oružja.

  • 0
Foto: Pixabay

Trenutno se razvija novi sistem koji ima za cilj da pomogne policiji da što pre “stigne” do mesta pucnjave, a pritom dobije što tačnije informacije o situaciji, kombinovanjem autonomnih dronova sa postojećom tehnologijom za detekciju pucnjave.

Navodno već u upotrebi u preko 120 gradova u SAD, Južnoj Africi i na Karibima, američki ShotSpotter sistem koristi mrežu mikrofona širom grada da detektuje “glasne, impulsivne zvukove”.

Kad god se detektuje takav zvuk, njegova tačna lokacija može se triangulisati analizom milisekundnih razlika u vremenima kada su ga različiti mikrofoni “uhvatili”. Uz to, kombinacija veštačke inteligencije i ljudskog osoblja u kontrolnoom centru se koristi da bi se utvrdilo da li je zvuk zaista pucnjava iz oružja.

Do sada su se ovakve situacije prijavljivale policiji koja je zatim dolazila na lokaciju. Međutim, policiji je potrebno određeno vreme da stigne. Čak i ako koriste helikopter, obavljanje provera pre leta i slične stvari uvek potraju duže.

Imajući na umu ova potencijalna ograničenja, izraelski proizvođač dronova Airobotics se udružio sa američkim ShotSpotter-om kako bi uključili autonomne dronove u ovaj proces. Policija će svakako biti poslata, ali su veće šanse da će jedan od dronova širom grada stići na lokaciju prvi. Dron će zatim snimati uživo video sa lica mesta, što bi trebalo da pruži policiji bolji uvid u situaciju, prenosi New Atlas.

Mnoštvo dronova imaće svoje “stanice” širom gradova u kojima budu raspoređeni, a njihove baterije će se puniti dok ne lete. Pored toga, postoji robotska ruka koja će izvlačiti prazne baterije i menjati ih punim, kako bi dron u svakom trenutku mogao da poleti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA