Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple ipak nastavlja sa prodajom pametnih satova nakon što je zabrana pauzirana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon odluke saveznog apelacionog suda, Apple Watch serije 9 i Ultra 2 ponovo dostupni u prodaji

  • 0
Apple Watch Series 9 Foto: Sirichai Puangsuwan / Shutterstock.com

Kompanija Apple je saopštila da će nastaviti sa prodajom svojih najnovijih modela pametnih satova, Apple Watch Series 9 i Ultra 2, nakon sudske zabrane. Ovi modeli će biti ponovo dostupni u određenim Apple prodavnicama već od danas, sa očekivanjem da će do subote biti široko dostupni, uz onlajn prodaju.

Najnoviji obrt u ovoj situaciji usledio je nakon što je savezni apelacioni sud privremeno obustavio prethodno uvedenu zabranu prodaje i uvoza ovih uređaja. Ova privremena mera omogućila je Apple-u da nastavi sa prodajom svojih satova dok se ne reše pitanja vezana za patente sa kompanijom Masimo, proizvođačem medicinskih uređaja, koji je podneo prvobitnu tužbu.

Sud je naveo da će Apple moći da nastavi sa prodajom svojih satova na privremenoj osnovi, dok se ne donese odluka o tome da li predložene izmene u dizajnu satova izbegavaju kršenje postojećih patenata. Očekuje se da će Američka carinska i granična zaštita doneti presudu o ovim izmenama 12. januara. U slučaju neuspeha, postoji mogućnost da će sud odložiti zabranu dok se ne izjasni o kompletnom sporu oko patenata, što bi moglo značiti produžetak prodaje na nekoliko dodatnih meseci.

"Naši timovi su uložili ogromne napore u razvoj tehnologije koja korisnicima pruža najbolje moguće zdravstvene, wellness i bezbednosne funkcije. Veoma smo zahvalni što je Sud za žalbe federalnog okruga privremeno zaustavio naredbu o isključenju dok se ne razmotri naš zahtev za obustavu naredbe do konačnog rešenja žalbe", izjavio je portparol kompanije Apple, piše The Verge.

Kompanija Apple je privremeno obustavila prodaju Series 9 i Ultra 2 modela pred početak važenja zabrane 26. decembra. Zabrana se odnosila na uređaje koji sadrže senzor za merenje nivoa kiseonika u krvi, funkciju koju je Apple uključio u svoje vodeće modele satova od kraja 2020. godine, počevši od Series 6 modela. Jedini model koji nije bio obuhvaćen zabranom je Apple Watch SE, zbog nedostatka ovog senzora.

Prodavci treće strane su imali mogućnost da prodaju svoje zalihe Apple satova tokom trajanja zabrane, ali bi zabrana uvoza na kraju onemogućila dalju nabavku novih jedinica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA