NAPLAĆUJU GA TRI PUTA VIŠE: Evo koliko zaista koštaju svi delovi novog iPhone-a (VIDEO)

Ekipa sajta "Teardown.com" rastavila je novi iPhone 6 i utvrdila koliko koštaju svi njegovi delovi. Najskuplji je ekran i touchscreen sa 41,50 dolara. U nastavku pogledajte koliko koštaju ostali delovi, kao i koliko svi oni zajedno

  • 18

S obzirom da se digla velika prašina oko pojavljivanja novih iPhone-a i njihove cene, sigurno ste se bar jednom zapitali koliko zaista košta svaki deo novog čeda kompanije Apple. Zahvaljujući popularnom sajtu "Teardown" sada to i znamo.

Ekipa sajta je rastavila iPhone 6 i otkrila da ekran i touchscreen koštaju 41,50 dolara, komponente za povezivanje (Bluetooth, Wifi) su 40,50 dolara. Cena novog A8 procesora je 37 dolara. 

Kada je reč o poboljšanoj kameri novog iPhone-a, njena cena iznosi 16,50 dolara, dok RAM memorija i prostor za skladištenje podataka koštaju 14 dolara. Ostali materijali koji su korišćeni u proizvodnji, kao i samo sklapanje koštaju 77,50 dolara. Kada se cene svih delova saberu dobija se iznos od 227 dolara.

Prodajna cena novih uređaja kompanije Apple sa dvogodišnjom ugovornom obavezom je sledeća: iPhone 6 od 16 GB (199 dolara), 64 GB (299 dolara), 128 (399 dolara), dok iPhone 6 Plus košta 100 dolara više u svim varijantama. Kolika će njihova cena biti kod nas, možete pročitati OVDE.

Podsetimo, Apple je oborio sve rekorde jer je samo tokom prvog vikenda prodao više od 10 miliona iPhone-a.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: techinsights.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    24. septembar 2014 | 16:32

    Pre svega, koliko iPhone kosta u Srbiji nema nikakve veze sa Apple-om vec sa preprodavcima koji pumpaju cene iz razloga sto isti nema da se kupi zvanicno, iPhone 6 kosta 500e u Apple-u...druga stvar, ni Apple ni bilo koja druga kompanija u istom poslu se ne bavi sklapanjem igracki iz Kinder jaja pa da formiraju cenu na osnovu fabricke cene delova, u cenu je uracunat i razvoj tehnologije, dizajn, ljudska radna snaga, marketing, pakovanje, transport, porezi...itd...isto to vazi i za sve druge kompanije.

  • Losmi

    24. septembar 2014 | 17:04

    Pa moraju da zarade, da nece mozda za dz da vam daju, kod nas se na kafu zaradi 10-20x od cene kupljene kafe

  • aleksa

    24. septembar 2014 | 16:24

    Svake godine ova prica... Fala bogu pa je dzabe sve ostalo : R&D, sklapanje, shiping delova u zhenshen, slanje iz kine po svetu, reklame, radnici u prodaji, softver iOS isto dzabe - napravile ga veverice ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA