Z MAP: Skenirajte ceo internet za 45 minuta (VIDEO)

ZMap funkcioniše kao i svaki drugi mrežni skener, ali je toliko brz da "pingovanje" svake IP adrese na Internetu odradi za manje od sat vremena. Za sada je program sposoban da skenira "samo" IPv4 adresni prostor, koji još uvek čini ogromnu većinu internet adresa

  • 2

Istraživači sa američkog Univerziteta Mičigen pronašli su metod kojim je moguće skenirati ceo Internet za manje od sat vremena. Oni su razvili ZMap besplatni mrežni skener, koji funkcioniše kao i svaki drugi skener tog tipa, ali je toliko brz da "pingovanje" svake IP adrese na Internetu odradi za 45 minuta.

Uz pomoć ZMap-a moguće je detektovati potencijalne ranjivosti mreže.  Za sada je ZMap sposoban da skenira "samo" IPv4 adresni prostor, koji još uvek čini ogromnu većinu Internet adresa.  Za tako nešto bi u do sada poznatim uslovima bilo potrebno najmanje nekoliko meseci! U poređenju sa Nmap alatom, koji je temeljen na vrlo sličnom principu, ZMap iste zadatke odradi 1.000 puta brže.

Ključna razlika u obradi mrežnih podataka između ova dva alata jeste u tome da ZMap prilikom slanja odlaznog zahteva kodira podatke sa podacima za identifikaciju, pa u trenutku kada dobije odziv odmah pročita vraćene podatke. Velika korist ovakvog alata i njegova brzina donosi novu mogućnost nadzora nad mrežnim prostorom na čitavom Internetu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Q7

    15. septembar 2013 | 11:58

    ja sam ovakav komp imao jos 1980 god,samo mi je problem bio velika potrosnja struje,pa sam ka prodao ......

  • Milan

    16. septembar 2013 | 09:30

    Ovo bi za kanter dusu dalo :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA