• 1

Kinezi ograničavaju onlajn igranje: Video igre su digitalni heroin, mladi su previše zavisni od njih

Već su preduzeti neki radikalni potezi, pa je tako ograničeno vreme koje mladi mogu da provode igrajući igre na svojim mobilnim telefonima...

  • 1

Kinezi se poslednjih godina trude da ograniče vreme koje mladi provode igrajući onlajn video igre, pošto smatraju da previše vremena provedenog za ekranima nije dobro za mentalno zdravlje i vid.

Već su preduzeti neki radikalni potezi, pa je tako ograničeno vreme koje mladi mogu da provode igrajući mobilne igre. U tu svrhu se koristi i tehnologija prepoznavanja lica, pošto mnogi pronađu način da prevare sistem i da igraju duže od dozvoljenog.

Kineske vlasti su i zvanično kritikovale video igre i vreme koje mladi provode pred ekranima, posle čega je vrednost akcija kineskih tehnoloških kompanija, kao što su Tencent (poznat po mobilnog igri "Honor of Kings") i NetEase pala za 10 i 14 odsto.

Master gejminga 4.0, vizual VR

Foto: DSI

Članak, objavljen u vladinom listu Economic Information Daily, onlajn video igre upoređuje sa opijumom od koga su deca masovno zavisna, što može negativno da utiče na njihov razvoj i podseća da je prošle godine više od polovine kineske dece bilo kratkovido, kao i da su igre negativno uticale na njihovo obrazovanje.

Vlasti traže veću kontrolu nad vremenom koje deca provode igrajući igre, kao i kontrolu nad sadržajem koji ne bi trebalo da bude dostupan maloletnicima.

Analitičar Danijel Ahmad je za CNBC izjavio da je upozorenje kineskih vlasti o zavisnosti mladih o video igrama podseća na starije članke u kojima su video igre bile upoređivane sa digitalnim heroinom, prenosi Zimo.

video igrice

Foto: Pixabay.com

Članak je nekoliko sati nakon objave izbrisan, a cena akcije pomenutih kompanija se delimično oporavila. Razlog možda leži u činjenici da Tencent i NetEase većinu zarade ipak ostvaruju od punoletnih gejmera, a povremeno uvode i nova ograničenja za maloletne igrače.

(Telegra.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    Tako se radi kad ima problema. Pokušavaju da se reše.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima