Ovaj 8-bitni procesor izgrađen u Minecraftu može da pokreće igre

Višemesečni projekat pokazuje šta sve čini CPU-e koje često uzimamo zdravo za gotovo.

  • 1

Kompjuterski čipovi su postali toliko sićušni i složeni da je ponekad teško zapamtiti da iza njih stoje pravi fizički principi. Za praktičan (pa, virtuelni) primer, pogledajte najnoviju verziju računarskog procesora izgrađenog unutar popularne video igre Minecraft.

Igrač Minecrafta “Sammyuri” proveo je sedam meseci praveći ono što je nazvao “Chungus 2”, veoma složeni računarski procesor koji postoji unutar video igre. Ovo nije prvi put da je računarski procesor rekonstruisan unutar Minecrafta, Chungus 2 (Computation Humongous Unconventional Number and Graphics Unit) je verovatno najveći i najsloženiji, simulirajući 8-bitni procesor sa brzinom radnog takta 1Hz i 256 bajtova RAM memorije.

Kada je povezan sa “ekranom” veličine 32x32 bloka i “kontrolerom”, koji se koristi tako što avatar Minecraft igrača skače po dugmićima, Chungus 2 može da pokrene 2D igre kao što su Tetris, Snake ili čak i kalkulator. Pojedinim programima je potrebno da se Minecraft server veštački ubrza kako 1Hz procesor bio dovoljno brz za korišćenje.

Projekat je neverovatna primena računarske nauke na delu, kreiran na način da njene principe učini jasnijim za razumevanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    16. decembar 2021 | 17:05

    E u njih se trebamo gledati. Na te pametne klipove, a ne na domaće jutjubere, tiktokere, političare i rijaliti šoove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA