≫ 

Ovaj IT administrator dobio je 7 godina zatvora, jer je obrisao servere kompanije kako bi dokazao svoju poentu

Han Bing se navodno osećao potcenjenim nakon što su njegova bezbednosna upozorenja ignorisana i odlučio je da dokaže svoju poentu uništavanjem četiri finansijska servera

  • 0
Data centar, Server, Čuvanje podataka Foto: Unsplash

Ogorčeni IT administrator, koji je naizgled želeo da dokaže slabu sigurnost koju je njegov poslodavac do tada ignorisao, izbrisao je gomilu vitalnih finansijskih baza podataka, i zbog toga je dobio sedam godina zatvora.

To je ono što je u IT industriji poznato kao "odsecanje nosa u inat svom licu" ili nepoželjno sabotiranje servera za koji se zna da imate pristup i na koji ste se već žalili.

Han Bing, administrator baze podataka za kompaniju Lianjia, kinesku agenciju za posredovanje u prometu nekretninama, ranije poznatu kao Homelink, navodno je bio jedan od samo pet ljudi u bezbednosnom timu koji imaju pristup bazama podataka finansijskog sistema kompanije.

Dakle, kada se neko prijavio sa root pristupom na finansijski sistem Lianjia i izbrisao sve, kompanija je već imala nekoliko osumnjičenih.

Četiri od petorice su odmah predali svoje laptopove i lozinke, dok je Bing odbio da preda svoju lozinku, tvrdeći da sadrži privatne informacije. Pristao je da pristupi uređaju sa istražiteljima kompanije dok je bio prisutan, a na njegovoj mašini nije bilo inkriminišućih dokaza.

Kompanija je, međutim, tvrdila da se napad može izvesti jednostavnim povezivanjem sa serverom na način koji ne ostavlja nikakav trag na laptopu.

Naknadna elektronska forenzička analiza serverskih dnevnika kompanije, uz korišćenje CCTV snimaka kompanije, uspela je da poveže zapise koji se drže na serveru sa imenom domaćina - Bingovog MacBook-a, kao i određene MAC i IP adrese povezane sa njegovim računarom.

U svakom slučaju, sa svim dokazima pri ruci, centar za forenzičku identifikaciju Tongda Fazheng u Pekingu zaključio je da niko od drugih potencijalnih osumnjičenih ne može biti povezan sa napadom 4. juna 2018. godine, pa je Han Bing zbog toga proglašen krivim i osuđen na sedam godina u zatvoru.

Bingove kolege su sugerisale da je razlog njegovog brisanja servera činjenica da je otkrio da je bezbednost finansijskog sistema ugrožena, a da je njegova zabrinutost ignorisana.

Možda je Bing mislio da će biti nagrađen što je očiglednije istakao probleme, ili je možda na kraju bio samo mrzovoljni, osvetoljubivi administrator. Bilo kako bilo, odlazak u zatvor na sedam godina definitivno nije bilo ono što je želeo da postigne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA