• 5
 ≫ 

Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu posle 2024. godine

 ≫ 

Do tada će Rusija početi da gradi sopstvenu svemirsku stanicu, kaže šef Roskosmosa

  • 5
Ruski kosmonaut Anton Škaplerov, Međunarodna svemirska stanica

Foto: Wikimedia/Public domain

Rusija će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS) u kojem sarađuje sa Zapadom nakon 2024. godine, izjavio je u utorak novi šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov.

Moskva će ispuniti sve svoje obaveze prema stranim partnerima u okviru projekta ISS, ali je "odluka da se povuče sa ove stanice posle 2024. doneta", rekao je Borisov predsedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Kremlju.

"Mislim da ćemo do tada početi da sastavljamo rusku orbitalnu stanicu", dodao je novi šef Roskosmosa.

Prema viziji Borisova, ruski svemirski letovi treba da se obavljaju u skladu sa izbalansiranim i sistematičnim naučnim programom, kako bi svaka misija pružila nova saznanja u oblasti svemira.

Prethodni šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin je predvideo da će se ISS, za koji NASA planira da radi do 2030. godine, "raspasti" do tada ukoliko se u njegovu popravku ne ulože "ogromne količine novca". Ali rad na održavanju stanice u orbiti više nema smisla za Rusiju zbog trenutnog geopolitičkog okruženja, istakao je on.

Borisov je takođe u aprilu priznao da su ruski moduli stanice iscrpeli svoj životni vek.

Međunarodna svemirska stanica (ISS) je lansirana 1998. godine kao zajednički napor ruskih, američkih, japanskih, kanadskih i evropskih svemirskih agencija. Podeljena je na ruski i američki odeljak, a ovaj drugi vode SAD i drugi učesnici projekta.

Roskosmos je ranije podelio skice svoje orbitalne servisne stanice (ROSS). Planirano je da se stanica automatizuje, pri čemu kosmonauti stižu samo da servisiraju i zamene opremu. ROSS će se sastojati od četiri modula i platforme za održavanje svemirskih letelica. Dizajniran je da ugosti posadu od dve do četiri osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA