≫ 

Ethereum je upravo prošao kroz najveću promenu u istoriji ove kriptovalute

Druga najveća kriptovaluta na svetu prošla je kroz najveću promenu u svojoj istoriji, prešavši na daleko efikasniji oblik potvrde transakcija i rudarenja

  • 0
Bitkoin, ethereum Foto: Pixabay

Ovo je istorijski trenutak za ethereum, drugu po veličini kriptovalutu na svetu – sa zvaničnim završetkom "The Merge" procesa, koji je najavljivan godinama, valuta je prešla sa energetski intenzivnog načina rudarenja proof-of-work, na daleko efikasniji proof-of-stake.

Ethereum 2.0, druga faza u životu ove kriptovalute i njenog blokčejna, znači da se ETH više neće rudariti pomoću grafičkih kartica, već će se transakcije potvrđivati pomoću "dokaza ulaganjem" (proof-of-stake) – tako da se određeni broj novčića jednostavno "zaključa" (staking), i time osigura integritet transakcija na mreži, bez potrebe za "klasičnim" proof-of-work (dokaz radom) rudarenjem.

Prelaz je zvanično završen juče, 15. septembra.

Proof-of-stake rudarenje će omogućiti brži rad sa ethereum blokčejnom, njegovu veću decentralizaciju i demokratizaciju, a očekuje se da će imati deflatorni efekat na cenu ETH novčića. Ethereum bi tako nakon ovog događaja mogao da poskupi, što bi moglo da traje duže – naime, "zaključavanjem" novčića u proces rudarenja, kao i periodičnim uklanjanjem iz opticaja, ponuda će biti veštački smanjena.

Možda će najveća prednost nove metode rudarenja biti daleko bolja energetska efikasnost. Eliminacijom potrebe za zahtevnim proračunima i vremenom obrade, potrošnja električne energije za rudarenje i održavanje Ethereum blokčejna biće smanjena za preko 99%.

Tačnije, prema izveštajima, novi sistem će trošiti 99,95 odsto manje energije.

U trenucima neposredno nakon "The Merge" procesa, cena ethereuma se nije značajno promenila. Naprotiv, u satima pre tog događaja ETH je pao za oko sedam odsto i sada se kreće između 1.600 i 1.650 američkih dolara. Na svom vrhuncu, početkom novembra prošle godine, ETH je vredeo preko 4.800 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA