Vreme čitanja: oko 2 min.

Startap za moždane čipove koji podržavaju Bezos i Gejts testira tehnologiju kontrolisanu umom na ljudima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sistem se implantira kroz krvne sudove i omogućava pacijentima da upravljaju tehnologijom koristeći samo svoj um

  • 0
mozak računar interfejs Foto: Pixabay

U laboratoriji u Bruklinu gde ćete naći gomilu 3D štampača i improvizovani teren za piklbol, zaposleni u startapu koji razvija mozak-kompjuter interfejs pod nazivom Synchron rade na tehnologiji dizajniranoj da transformiše svakodnevni život ljudi sa paralizom.

Takozvani Synchron Switch se implantira kroz krvne sudove kako bi se omogućilo ljudima koji nemaju ili imaju vrlo ograničenu fizičku pokretljivost da koriste tehnologiju kao što su kursori i pametni kućni uređaji koristeći svoj um. Do sada je nova tehnologija korišćena na tri pacijenta u SAD i četiri u Australiji.

Osnovan 2012. godine, Synchron je deo rastuće mozak-kompjuter interfejs industrije, ili BCI. BCI je sistem koji dešifruje moždane signale i prevodi ih u komande za spoljne tehnologije.

Možda i najpoznatija kompanija u tom sektoru je Neuralink Ilona Maska, ali on nije jedini milijarder koji se kladi na eventualnu tranziciju BCI-ja iz radikalnog naučnog eksperimenta u procvat medicinskog biznisa.

U decembru je Synchron najavio rundu finansiranja od 75 miliona dolara koja je uključivala finansiranje od investicionih firmi suosnivača Microsofta Bila Gejtsa i osnivača Amazona Džefa Bezosa, piše CNBC.

U avgustu 2020. godine, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dodelila je Synchronu Breakthrough Device oznaku, koja se odnosi na medicinske uređaje koji imaju potencijal da pruže poboljšani tretman za određena stanja. Godinu dana kasnije, Synchron je postao prva kompanija koja je dobila izuzeće za istraživački uređaj od FDA za sprovođenje ispitivanja trajno implantiranog BCI-ja kod pacijenata.

Synchron sada upisuje pacijente u rano ispitivanje izvodljivosti, koje ima za cilj da pokaže da je tehnologija bezbedna za upotrebu kod ljudi. U šest pacijenata će biti ugrađen Synchron-ov BCI tokom studije, a glavni komercijalni direktor Kurt Hegstrom rekao je da je kompanija trenutno na pola puta.

Za pacijente sa teškom paralizom ili degenerativnim oboljenjima kao što je amiotrofična lateralna skleroza ili ALS, Synchron-ova tehnologija može da im pomogne da povrate sposobnost komunikacije sa prijateljima, porodicom i spoljnim svetom, bilo putem kucanja, slanja poruka ili čak pristupanjem društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA