Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta predstavila AI model koji može da identifikuje stavke unutar slika

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednoj demonstraciji, pisanje reči "mačka" podstaklo je alat da nacrta kutije oko svake od nekoliko mačaka na fotografiji

  • 0
meta Foto: Tanjug/AP/Jeff Chi

Vlasnik Facebook-a Meta (META.O) objavio je u sredu model veštačke inteligencije koji može da izabere pojedinačne objekte unutar slike, zajedno sa skupom podataka napomena na slikam,  za koje je rekao da je najveći ikada te vrste prenosi Reuters.

Istraživački odsek kompanije rekao je u blog postu da bi najnoviji model (SAM) mogao da identifikuje objekte na slikama i video zapisima čak i u slučajevima kada nije naišao na te stavke u svojoj obuci.

Koristeći SAM, objekti se mogu birati klikom na njih ili pisanjem tekstualnih upita. U jednoj demonstraciji, pisanje reči "mačka" podstaklo je alat da nacrta kutije oko svake od nekoliko mačaka na fotografiji.

Izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je da je uključivanje generativnih AI "kreativnih pomagala"u Meta-ine aplikacije prioritet ove godine.

Meta već interno koristi tehnologiju sličnu SAM-u za aktivnosti poput označavanja fotografija, moderiranja zabranjenog sadržaja i određivanja koje objave da preporuči korisnicima Facebook-a i Instagram-a.

Kompanija je saopštila da će SAM-ovo izdanje proširiti pristup toj vrsti tehnologije.

SAM model i skup podataka biće dostupni za preuzimanje pod nekomercijalnom licencom. Korisnici koji postavljaju svoje slike na prateći prototip takođe moraju pristati da ga koriste samo u istraživačke svrhe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA