Vreme čitanja: oko 2 min.

Velike onlajn platforme čeka novi izazov: Počinje primena strogog zakona u EU

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedamnaest mreža i dva "veoma velika pretraživača" moraće da brzo uklanjaju nelegalni sadržaj, da obezbede da maloletnici ne budu ciljani personalizovanim oglasima i da ograniče širenje dezinformacija i drugog štetnog sadržaja

  • 0
iPhone, telefon, aplikacije, Facebook, Messenger Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija (EK) će zahtevati od 19 velikih online platformi i pretraživača da se pridržavaju novih propisa o online sadržaju, koji stupaju na snagu 25. avgusta, saopštili su evropski zvaničnici. EK je prvi put precizirala koje kompanije moraju da poštuju nova pravila, objavivši da je "usvojila prve odluke o u okviru Digital Services Act."

Od 19 platformi, pet je u vlasništvu Google, konkretno YouTube, Google pretraga, Google Play, Google Maps i Google Shopping. Facebook i Instagram u vlasništvu kompanije Meta su na listi, kao i Amazon online prodavnica, Apple App Store, Microsoft Bing, TikTok, Twitter i Wikipedia.

Sedamnaest mreža i dva "veoma velika pretraživača" moraće da brzo uklanjaju nelegalni sadržaj, da obezbede da maloletnici ne budu ciljani personalizovanim oglasima i da ograniče širenje dezinformacija i drugog štetnog sadržaja. Da bi po kriterijumima Evropske komisije društvene mreže ili pretraživači dobili status VLOP-a ili veoma velikog pretraživača treba da imaju najmanje 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU.

Novi propisi obavezuju kompanije da obaveste korisnike o tome zašto im se preporučuje određeni sadržaj i da im omoguće da odbiju preporuke na osnovu profilisanja. Takođe, korisnici će lako moći da prijave nezakonit sadržaj. Kompanije će morati da prestanu da korisnicima prikazuju oglase na osnovu osetljivih podataka kao što su religijsko i političko opredeljenje. Sadržaj koji generiše veštačka inteligencija, kao što su dipfejk video snimci i fotografije, moraće da bude označen.

Kompanije će takođe morati da sprovode godišnje procene rizika koje njihove platforme predstavljaju po nizu pitanja kao što su javno zdravlje, bezbednost dece i sloboda izražavanja. Od njih će se tražiti da detaljno, u pisanoj formi, navedu kako se suočavaju sa takvim rizicima, a prva procena će morati da bude završena do avgusta.

Reviziju platformi će vršiti eksterne firme, a tim Evropske komisije pristupaće njihovim podacima i algoritmima kako bi proverio šta se dešava. Ako se utvrdi da su pravila prekršena, novčane kazne bi mogle dostići i do 6% globalnog godišnjeg prometa kompanija, a u veoma ozbiljnim slučajevima, platforme bi se mogle suočiti sa privremenom zabranom u EU.

DSA kao "sveobuhvatan okvir za osiguranje sigurnijeg, pravednijeg digitalnog prostora za sve" predožen je 2020., a stupio je na snagu u novembru 2022.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA