Vreme čitanja: oko 1 min.

Procureli dokument pokazuje da Španija želi da zabrani end-to-end enkripciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 20 zemalja članica EU koje su zastupljene u dokumentu, većina je izrazila podršku nekom obliku skeniranja enkriptovanih poruka, pri čemu je stav Španije možda najekstremniji

  • 0
End to end enkripcija aplikacije komunikacije Telegram Signal Foto: Steve Heap / Shutterstock.com

Procureli dokument otkriva da Španija zagovara zabranu enkripcije za stotine miliona ljudi unutar Evropske unije. Prema informacijama koje je WIRED dobio, dokument otkriva i snažnu podršku među članicama EU za predloge o skeniranju privatnih poruka radi otkrivanja ilegalnog sadržaja.

Prema izvorima, Španija je među zemljama koje podržavaju inicijativu da se uvede zabrana end-to-end enkripcije, što bi omogućilo nadležnim organima da pristupe privatnim komunikacijama korisnika u potrazi za ilegalnim sadržajem. Ova vest izaziva veliku pažnju i zabrinutost među korisnicima i stručnjacima za digitalna prava, koji smatraju da bi takva mera ozbiljno ugrozila privatnost i sigurnost korisnika.

Od 20 zemalja članica EU koje su zastupljene u dokumentu do kojeg je došao WIRED, većina je izrazila podršku nekom obliku skeniranja enkriptovanih poruka, pri čemu je stav Španije možda najekstremniji.

Godinama su države članice EU raspravljale o tome da li treba zaštititi end-to-end enkriptovane platforme, poput WhatsApp-a i Signala, kao način zaštite osnovnog prava Evropljana na privatnost, ili ih oslabiti kako bi se sprečilo da kriminalci komuniciraju izvan dosega organa zakona.

Predlog da se skeniraju privatne poruke za ilegalni sadržaj otvara pitanje ravnoteže između borbe protiv kriminala i zaštite privatnosti građana. Kritičari ističu da bi takav postupak mogao dovesti do potencijalnih zloupotreba i narušavanja prava na privatnost.

Ova vest će sigurno izazvati burne reakcije i polemike unutar EU i šire. Pitanje enkripcije i privatnosti postaje sve važnije u digitalnom svetu, a odluka o zabrani enkripcije mogla bi imati dalekosežne posledice na slobodu komunikacije i zaštitu podataka korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA