Vreme čitanja: oko 1 min.

Portugalija bi mogla da ograniči korišćenje 5G opreme iz bezbednosnih razloga

Vreme čitanja: oko 1 min.

U izveštaju se navodi da ovi sistemi izazivaju probleme jer "pravni sistem zemlje iz koje dolazi dobavljač" dozvoljava vladi da "vrši kontrolu, da se meša ili vrši pritisak u trećim zemljama"

  • 0
5G mreža Foto: Shutterstock

Zaključci portugalskog Odbora za procenu bezbednosti o rizicima od 5G mreže mogli bi biti izuzeti ili ograničeni, ali konačna odluka je na regulatornom telekomunikacionom telu Anakomu, rečeno je danas iz portugalske vlade, novinsku agenciju Lusa.

Prošle nedelje je Odbor, u sklopu sednice Vrhovnog saveta za sajber bezbednost, objavio raspravu o "visokom riziku" od 5G mreža i usluga korišćenja opreme od dobavljača koji, između ostalog, dolaze iz zemalja van EU, NATO ili OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

U izveštaju se navodi da ovi sistemi izazivaju probleme jer "pravni sistem zemlje iz koje dolazi dobavljač" dozvoljava vladi da "vrši kontrolu, da se meša ili vrši pritisak u trećim zemljama".

Iako zemlje ili kompanije nisu imenovane, najverovatnije se radi o kompaniji Huawei, čija je 5G tehnologija zabranjena u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Švedsku.

Iz kancelarije državnog sekretara za digitalizaciju i administrativnu modernizaciju, Marija Kampolarga, rečeno je da, ako se u obzir uzimaju zaključcci, to može da dovede do izuzeća, ograničenja i ukidanja 5G opreme ili službe.

Lusa je kontaktirala Huawei, iz koga su saopštili da su upoznati sa činjenicom da je portuaglska vlada objavila informacije koje se tiču rizika od korišćenja telekomunikacionih mreža, ali da kompanija nije znala da će se objaviti takav izveštaj i da traži još informacija od relevantnih službi kako bi imala širu sliku ove procene".

Huawei navodi da je u "prethodne dve decenije radio sa portugalskim operaterima, kako bi razvio komunikacione mreže i pružio kvalitetnu uslugu milionima ljudi", kao i da je "Huawei nekoliko puta dobio priznanje od portugalske vlade za stvaranje radnih mesta, inovacionih kapaciteta i za doprinos inovacijama i digitalnoj tranziciji", jer je uložio više od milion evra u obuku digitalnih talenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA