≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi gigant ulazi u AI trku: Apple testira četbota koji je kao ChatGPT

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interno lansiranje četbota bilo je privremeno zaustavljeno zbog bezbednosnih briga u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom

  • 0
Apple, Epl, logo, znag Foto: Tanjug/AP

Kompanija Apple intenzivno radi na razvoju veštačke inteligencije kako bi parirala konkurentima kao što su OpenAI i Google, navodi se u najnovijem izveštaju Marka Gurmana iz Bloomberg-a.

Ovaj tehnološki gigant kreirao je AI četbota, koji se interno naziva "Apple GPT". Strategija za njegovo lansiranje još uvek nije utvrđena, ali prema izveštajima, Apple planira da sledeće godine objavi značajan projekat vezan za veštačku inteligenciju.

Apple je izgradio svoj okvir, pod kodnim imenom "Ajax", za kreiranje velikih jezičkih modela. To su sistemi veštačke inteligencije koji pokreću servise poput OpenAI-jevog ChatGPT-a i Google-ovog Bard-a. Ajax koristi Google Cloud i izgrađen je pomoću Google JAX-a, okvira za mašinsko učenje ovog pretraživačkog giganta, prema Bloomberg-ovim informacijama. Apple koristi Ajax kako bi stvorio velike jezičke modele, te služi kao osnova za interni četbot u stilu ChatGPT.

Interno lansiranje četbota bilo je privremeno zaustavljeno zbog bezbednosnih briga u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom. Međutim, sada je postao dostupan većem broju zaposlenih u Apple-u. Iako pristup četbotu ima sve veći broj zaposlenih, neophodno je posebno odobrenje za njegovu upotrebu. Bloomberg izveštava da se rezultati rada četbota ne mogu koristiti za razvoj funkcija namenjenih krajnjim korisnicima, prenosi Tech Crunch.

Zaposleni u Apple-u koriste četbota za potrebe prototipiranja proizvoda. Četbot se može koristiti za sažimanje teksta i odgovaranje na pitanja na osnovu podataka s kojima je obučen.

Četbot kompanije Apple je sličan Bard-u, ChatGPT-u i Bing AI-u, s obzirom da ne poseduje dodatne funkcionalnosti koje bi ga izdvojile od trenutno komercijalno dostupnih rešenja.

Ovaj izveštaj stiže u trenutku kada Apple intenzivno traži stručnjake u oblasti generativne veštačke inteligencije. Kompanija je na svojoj stranici za zapošljavanje objavila nekoliko oglasa u kojima se traže stručnjaci u oblasti generativne veštačke inteligencije. Posebno su u potrazi za inženjerima sa "snažnim razumevanjem velikih jezičkih modela i generativne veštačke inteligencije".

Dok su kompanije kao što su Google, Microsoft i Meta brzo plasirale svoje proizvode generativne veštačke inteligencije, Apple je ostao relativno tih na tom frontu.

Izveštaj ukazuje na to da se Apple fokusira na potencijalne probleme privatnosti vezane za veštačku inteligenciju. Tim Kuk, generalni direktor Apple-a, izjavio je da će, iako planira da proširi upotrebu veštačke inteligencije u svojim ponudama, to učiniti na "promišljen način".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA