Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnološki giganti će označavati sve vrste sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove mere dolaze u vreme kada generativna veštačka inteligencija postaje sve popularnija, a regulatori širom sveta počinju da se bave potencijalnim rizicima koje nova tehnologija donosi po nacionalnu bezbednost i ekonomiju

  • 0
Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Velike tehnološke kompanije, među kojima su Google, Meta, OpenAI i mnoge druge, dale su obećanje da će sprovesti mere obeležavanja sadržaja proizvedenog pomoću veštačke inteligencije. Cilj je da se tehnologija učini sigurnijom i transparentnijom za korisnike. Ova inicijativa potekla je od Bele kuće, a jedna od mera predviđa uvođenje vodenih žigova na sadržaj generisan veštačkom inteligencijom.

Uz pomenute kompanije, i druge velike firme kao što su Anthropic, Inflection, Amazon i Microsoft, pristale su na obavezu da detaljno testiraju svoje sisteme pre nego što ih uvedu u javnu upotrebu. Takođe su se saglasile da dele informacije o tome kako umanjiti rizike i unaprediti sajber bezbednost.

Ove mere dolaze u vreme kada generativna veštačka inteligencija postaje sve popularnija, a regulatori širom sveta počinju da se bave potencijalnim rizicima koje nova tehnologija donosi po nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

U odnosu na Evropsku Uniju, Sjedinjene Američke Države zaostaju u regulaciji veštačke inteligencije. U junu su se zakonodavci EU saglasili sa predloženim pravilima koja bi naložila sistemima kao što je ChatGPT da otkrivaju sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, da pomognu u razlikovanju takozvanih dipfejk slika od stvarnih i da obezbede mere zaštite od nelegalnog sadržaja.

Na inicijativu Bajdenove administracije, sedam kompanija se obavezalo da razvije sistem za obeležavanje svih vrsta sadržaja - od teksta, preko slika do audio i video zapisa, koje generiše veštačka inteligencija. Time će korisnici moći lako da prepoznaju kada je tehnologija veštačke inteligencije korišćena.

Planirani vodeni žig, koji će biti tehnički ugrađen u sadržaj, olakšaće korisnicima da prepoznaju dipfejk slike ili audio zapise, koji mogu, na primer, da prikazuju nasilje koje se nije dogodilo, da omoguće prevare ili da ugroze nečiju reputaciju.

Međutim, još uvek nije jasno kako će se vodeni žig prikazivati prilikom deljenja sadržaja.

Ove kompanije su se takođe obavezale da će zaštititi privatnost korisnika kako se AI razvija i da će se potruditi da tehnologija ne bude pristrasna i da se ne koristi za diskriminaciju ranjivih grupa. Dodatne obaveze obuhvataju razvoj AI rešenja za naučne svrhe, kao što su medicinska istraživanja i borba protiv klimatskih promena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA