Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim Kuk kaže da Apple "već godinama" istražuje generativnu veštačku inteligenciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova izjava ima posebnu težinu s obzirom da se Kuk ranije uzdržavao od komentarisanja generativne AI

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk -  Apple CEO Foto: Tanjug/AP

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, u intervjuu za Rojters naglasio je da ova kompanija "već godinama istražuje širok spektar AI tehnologija, uključujući generativnu AI". Ova izjava ima posebnu težinu s obzirom da se Kuk ranije uzdržavao od komentarisanja generativne AI, fokusirajući se više na veštačku inteligenciju i tehnologiju mašinskog učenja u širem smislu.

U maju je Kuk pohvalio potencijal veštačke inteligencije, ali je istakao i da postoje "problemi koje treba rešiti". Sada, Kuk naglašava da Apple teži da integriše AI tehnologije, uključujući generativnu AI, u svoje proizvode na način koji može "obogatiti živote ljudi".

"Godinama istražujemo širok spektar AI tehnologija, uključujući generativnu AI. Nastavićemo da ulažemo, inoviramo i odgovorno napredujemo sa ovim tehnologijama u našim proizvodima kako bi obogatili živote ljudi. Jasno je da ulažemo mnogo, što se vidi kroz troškove istraživanja i razvoja koje posmatrate", izjavio je Kuk prilikom sastanka sa investitorima.

Rojters takođe ukazuje na to da su troškovi Apple-a za istraživanje i razvoj porasli na 22,61 milijardu dolara tokom trećeg kvartala 2023. godine, što je povećanje od 3,12 milijardi dolara u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

U razgovoru za CNBC, Kuk je dodatno naglasio Apple-ova istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

"Smatramo da su veštačka inteligencija i mašinsko učenje osnovne tehnologije. One su praktično ugrađene u svaki proizvod koji izradimo. Na nivou istraživanja, već godinama se bavimo istraživanjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja, uključujući generativnu AI", rekao je Kuk.

Prema informacijama koje je objavio Bloomberg, Apple interno testira generativni AI četbot sa svojim zaposlenima, često nazivan AppleGPT. Kompanija navodno "planira da sledeće godine objavi značajnu vest vezanu za veštačku inteligenciju", ali nije sasvim jasno o čemu je reč.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA