≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT pati od sezonske depresije? Da li je to razlog zašto je četbot postao "lenj"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova situacija pokreće diskusiju o tome koliko su veštačka inteligencija i njeno ponašanje povezani sa ljudskim iskustvima i percepcijama

  • 0
Sezonska depresija, računar Foto: Shutterstock.com

Zima donosi ne samo hladnoću i kraće dane, već i pojavu sezonske depresije među ljudima. No, nedavni trendovi u ponašanju ChatGPT-ja, naprednog četbota kompanije OpenAI, sugerišu da možda čak ni veštačka inteligencija nije imuna na ove sezonske promene.

Korisnici su u poslednjih mesec dana primetili neobične promene u ponašanju ChatGPT-a. Ovaj četbot, koji je nedavno proslavio svoj prvi rođendan, delovao je manje angažovano, često odbijajući da obavi zadate zadatke ili prepuštajući korisnicima da sami reše probleme. Ovakvo ponašanje izazvalo je pitanja i spekulacije među korisnicima.

Jedna od teorija koja se pojavila na društvenim mrežama jeste da ChatGPT možda odražava pad energije i motivacije koji ljudi obično osećaju tokom zimskih meseci. Ova hipoteza, koju je korisnik na društvenim mrežama nazvao "hipoteza zimskog odmora", brzo je stekla popularnost, predstavljajući zanimljivu, ali teško dokazivu ideju.

OpenAI je na ove spekulacije reagovao izjavom na svom zvaničnom nalogu, potvrđujući da su primetili promene u ponašanju ChatGPT-ja, ali naglašavajući da nisu vršili ažuriranja modela od novembra. Kompanija je istakla da je ponašanje modela nepredvidivo i da rade na njegovom poboljšanju.

Ova situacija pokreće diskusiju o tome koliko su veštačka inteligencija i njeno ponašanje povezani sa ljudskim iskustvima i percepcijama. Dok neki smatraju da je "lenjost" ChatGPT-ja odraz antropomorfizacije i preteranog tumačenja njegovih odgovora, drugi vide u ovome potencijal za dalje istraživanje interakcije između AI i ljudskih emocija.

Tehnički stručnjaci iz OpenAI-ja, kao što je Vil DePu, potvrdili su da postoje izazovi u radu sa ChatGPT-om, ali nisu podržali teoriju o sezonskom uticaju na njegovo ponašanje. Prema DePuu, korisnici su možda više primetili regresije u ponašanju ChatGPT-ja u poređenju sa drugim poboljšanjima u "ChatGPT iskustvu".

Bez obzira na stvarni uzrok ovih promena, situacija sa ChatGPT-om pokreće zanimljiva pitanja o vezi između veštačke inteligencije i ljudskih sezonskih promena raspoloženja, kao i o granicama i mogućnostima trenutne tehnologije veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA