Vreme čitanja: oko 2 min.

Volkswagen kaže da stavlja ChatGPT u svoje automobile kako bi "obogatio razgovore"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Volkswagen najavljuje integraciju ChatGPT-ja u svoje modele automobila počev od drugog kvartala 2024. godine

  • 0
Volkswagen ID.4 GTX Foto: Volkswagen

Volkswagen, poznati proizvođač automobila, najavio je inetgraciju veštačke inteligencije u svoje proizvode. Planirano je da se poznata AI platforma ChatGPT, razvijena od strane OpenAI, implementira u Volkswagenove modele automobila, uključujući Tiguan, Passat, Golf, kao i u porodicu električnih vozila ID. Ova funkcija će prvo biti dostupna u Evropi, a razmatra se i njeno uvođenje na američkom tržištu.

Koristeći ChatGPT, Volkswagen namerava da unapredi svoj sistem glasovne asistencije IDA, omogućavajući tako prirodniju komunikaciju između automobila i vozača. Ova napredna glasovna asistencija će omogućiti korisnicima da kontrolišu osnovne funkcije vozila, poput grejanja i klimatizacije, ali i da dobiju odgovore na opšta znanja.

Međutim, budući da ChatGPT ponekad može da pruži netočne informacije, preporučuje se oprez u korišćenju.

Volkswagen ističe da će buduće funkcije ChatGPT-a dodatno dokazati njegovu vrednost, nudeći "bogatije razgovore, intuitivnu interakciju, pristup specifičnim informacijama o vozilu i mnogo više, sve to bez upotrebe ruku".

Takođe, kompanija obećava da korisnici neće morati da kreiraju nove naloge ili instaliraju dodatne aplikacije. Četbot se može aktivirati upotrebom reči "Hello IDA" ili pritiskom na dugme na volanu, a OpenAI neće imati pristup podacima o vožnji korisnika, poštujući najviši nivo zaštite podataka.

Prošle godine, OpenAI je najavio lansiranje platforme za kreiranje prilagođenih verzija ChatGPT-a za specifične slučajeve upotrebe, nazvane GPTs, dostupne kroz GPT Store kompanije. Većina glasovnih asistenata u vozilima trenutno je ograničena na jednostavne funkcije, poput uključivanja grejalica sedišta ili odmagljivača prozora, ali nedostaje im sposobnost vođenja konverzacije i odgovaranja na složenije navigacione zahteve.

Dok mnogi proizvođači automobila koriste godišnju CES konferenciju u Las Vegasu za najavu planova unapređenja svojih vozila pomoću generativne AI i velikih jezičkih modela, Volkswagen je prvi koji zvanično prihvata četbotove, najpoznatiji po pokretanju najnovije trke u oblasti AI.

Volkswagen je uspeo da integriše ChatGPT u svoje automobile zahvaljujući Cerence-u, softverskoj kompaniji koja pruža "automobilske integracije" ChatGPT-a. Cerence Chat Pro softver će unaprediti Volkswagenov glasovni asistent kako bi mogao da pruži relevantne odgovore na gotovo svako zamislivo pitanje.

Iako je Volkswagen jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, 2023. godina mu je bila izazovna, uključujući razočaravajući rast prodaje, probleme sa softverom i otpuštanja. Kompanija očigledno traži način da se osnaži, a AI "hajp" izgleda kao pokušaj da se postigne određeni sjaj tehnološke inovativnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA