Vreme čitanja: oko 2 min.

Trese se Silicijumska dolina: Američka vlada tuži Apple!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je odbacila sve optužbe iz tužbe i najavila da će se boriti protiv njih

  • 0
Apple tužba Foto: HakanGider / Shutterstock.com

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa grupom saveznih država, pokrenulo je značajnu antimonopolsku tužbu protiv kompanije Apple, stavljajući tako najnoviji pečat na niz optužbi koje su poslednjih godina upućene velikim tehnološkim firmama.

Ova akcija deo je šireg pokreta američke vlade koja teži regulisanju moći koju velike tehnološke kompanije imaju, moći koja je decenijama ostajala bez značajnijeg nadzora.

Tužba, koja je odavno očekivana, bazira se na godinama kritika upućenih Apple-u zbog njihovih restriktivnih uslova korišćenja App Store-a i visokih naknada.

Apple je, kako se navodi, kroz takvo ponašanje ograničavao treće strane u interakciji sa svojim proizvodima i uslugama, dajući prednost sopstvenim proizvodima na štetu konkurencije. Kompanija je, međutim, odbacila sve optužbe iz tužbe i najavila da će se boriti protiv njih.

Kritičari navode kako Apple svojim monopolističkim ponašanjem izvlači dodatne novčane naknade od potrošača, developera, kreativaca, malih preduzeća i trgovaca, između ostalih.

Primer toga je mogućnost iPhone korisnika da međusobno šalju fotografije i video zapise visokog kvaliteta bez problema, dok je komunikacija sa Android uređajima znatno ograničenija. Dodatno, Apple zadržava visoku proviziju od 30% na većinu prodaja preko svog App Store-a, što je česta tačka nezadovoljstva mnogih kompanija.

Osim toga, tužba ističe kako Apple koristi svoj operativni sistem iOS kako bi blokirao nove inovativne aplikacije i usluge od korisnika, ograničavao konkurentske pametne satove u interakciji sa iPhone uređajima i otežavao korišćenje konkurentskih platnih rešenja.

S druge strane, Apple tvrdi da će ova tužba ugroziti njihovu sposobnost da nastave sa kreiranjem tehnologije koju korisnici vole, ističući svoju posvećenost privatnosti, sigurnosti i "magičnom iskustvu" za svoje korisnike.

Tužba protiv Apple-a predstavlja poslednji u nizu pokušaja administracije predsednika Bajdena da velike tehnološke gigante pozove na odgovornost prema američkim antimonopolskim zakonima. Apple je poslednja velika tehnološka firma protiv koje je federalna vlada pokrenula tužbu za navodne antimonopolske prekršaje.

Pored ogromnog pritiska i mogućih posledica koje ova tužba može imati na poslovanje Applea, ona je takođe simbol posvećenosti administracije konkurenciji i snižavanju cena, te će predstavljati test sposobnosti sudova da primene decenijama stare antimonopolske zakone na modernu digitalnu ekonomiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA