JAČI OD MOZILLE I CHROMA: Stiže najnapredniji internet pretraživač

Reč je o pretraživaču na kojem Microsoft vredno radi. Za sada je poznat pod kodnim imenom Spartan, a debitovaće na Windows 10 operativnom sistemu

  • 16

Poznato je da Microsoft radi na potpuno novom internet pretraživaču koji će najverovatnije debitovati na Windows 10 operativnom sistemu. Izvori bliski kompaniji kažu da će Spartan (kodno ime pretraživača) imati veliki broj funkcija koje najveći rivali, Chrome i Mozilla, još uvek ne poseduju.

Spekuliše se da će Spartan doneti podršku za obeležavanje web stranica olovčicom (stylus) i pisanje podsetnika kako bi ih kasnije jednostavno podelili sa prijateljima ili kolegama. U pozadini ove funkcije stajaće OneDrive cloud servis, što znači da se podsetnicima i pribeleženim stranicama može pristupiti iz bilo kog pretraživača i sa različitih platformi.

Drugi veliki novitet koji će Spartan doneti jeste podrška za Microsoft-ovu digitalnu asistentkinju Kortanu. Div iz Redmonda planira da Kortanu koristi za praćenje informacija o letovima, hotelima i pošiljkama. Integracija Kortane u Spartan pretraživač će zameniti sve Bing funkcije koje je posedovao dosadašnji Internet Explorer.

Printscreen: Halo Printscreen: Halo

Još jedna novost je da će novi Microsoft-ov internet pretraživač omogućiti grupisanje tabova, pa će korisnici moći da ih "slažu" kako god oni žele i kako im najviše odgovara. Iz tog razloga, nered sa gomilom otvorenih tabova bi mogao da postane prošlost.

Spartan je dizajniran za računare, tablete i telefone. Očekuje se da će Microsoft postaviti Spartan kao aplikaciju na Windows Store-u, što će mu omogućiti da brže objavljuje update-ove u budućnosti. Windows 10 će dolaziti i sa Internet Explorer-om, najviše iz kompatibilnih razloga.

Microsoft će sličan dizajn Spartana koristiti za PC, tablet i smartfon verzije. Takođe, Spartan je za sada kodno ime, a kako će se zaista zvati videćemo kada se pojavi.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    9. januar 2015 | 20:03

    Da, microsofr ne zna da napravi browser vec godinama, a sada ce odjednom da napravi bum...dajte molim vas..

  • Boki

    9. januar 2015 | 19:36

    Jaci? Da li to znaci da ce biti veci gutac ram memorije od Mozile?

  • Oho

    9. januar 2015 | 19:04

    Inovativno od MS-a, buahahaha?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA