≫ 

ON 18 GODINA IMA ODGOVORE NA SVA VAŠA PITANJA: Da li ste mu čestitali rođendan?

Google je druga najvrednija kompanija na svetu, odmah posle Apple-a, sa vrednosi na tržištu od 541 milijardi dolara

  • 0
Pritnskrin: Google.com Pritnskrin: Google.com

Pre tačno 18 godina Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli su Google u jednoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji. Od skromnog početka, Google se u svojih 18 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svetu i jednu od najvrednijih kompanija na svetu.

SNOUDEN UPOZORAVA: Nikako ne koristite novu Google-ovu aplikaciju, evo zbog čega je OPASNA!

Inače, Google je svoj rođendan obeležavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana. Google 2005. godine menja datum obeležavanja svog rođendana i od tada ga obeležava 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

U znak obeležavanja svog rođendana, Google je postavio posebni Google Doodle. Prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alphabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, naslednica Boston Dynamics kompanije.

Google je druga najvrednija kompanija na svetu, odmah posle Apple-a, sa vrednosi na tržištu od 541 milijardi dolara.

Pejdž i Brin su 12. i 13. na Forbes-ovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA