Pomračenje Vikipedije!

Na ovaj drastičan potez najveća svetska enciklopedija odlučila se da bi digla glas protiv predloženih američkih zakona koji će “ugroziti besplatan i otvoreni internet”

  • 2

U borbi protiv zakona kojima će vlada SAD steći punu kontrolu nad Internetom i ugušiti slobodu govora, a koji se spremaju u američkom kongresu, niko nije otišao dalje od Vikipedije: danas, 18. januara 2012. godine, po prvi put od kako postoji, engeska verzija ove najveće svetska onlajn enciklopedije biće nedostupna svojim posetiocima.

Vikipedija se tako pridružila popularnom sajtu Reddit, koji je današnji dan predložio kao “blackout day”, u borbi protiv državne kontrole nad Internetom. Ukupan broj sajtova koji su se danas "zacrnili" premašio je brojku od sedam hiljada.

Drugi su se pridružili stidljivo. Fejsbuk je danas stavio crni tab na svoj sajt sa pozivom na zaustavljanje cenzure, Gugl je prekrio svoj logo crnim florom za sve svoje posetioce iz Amerike, a obe kompanije su zajedno sa Tviterom, Jahuom i iBejom plaćali oglase u najvećim američkim novinama kako bi skrenuli pažnju vašingtonskim zakonodavcima da prave veliku grešku i da idu predaleko.

Vordpres (WordPress), koji prema nekim podacima “napaja” petnaest odsto Interneta, se takođe glasno i nedvosmisleno se usprotivio Kongresu zbog onoga što sprema, i pozvao je svoje korisnike da učine isto. Majkrosoft je danas takođe izdao saopštenje u kome se objašnjava da su oni protiv ovih zakonu u njihovom sadašnjem drakonskom obliku.

I Obamini savetnici su na svojim blogovima izrazili zabrinutost za budućnost sloboda na internetu.

A šta je zapravo diglo toliku prašinu i ujedinilo sve najveće kompanije na svetu u grupnu akciju bez presedana?

SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect-IP Act) su nacrti zakona koji trenutno prolaze kroz američku legislaturu i koji će – ako budu doneseni – ozbiljno ugroziti slobodu govora na svetskoj mreži, o čemu smo već pisali, ali nije zgoreg da se podsetimo.

Prvobitno osmišljeni za borbu protiv kršenja autorskih prava, oni su se pretvorili u nešto mnogo gore, i kako neki na vebu ukazuju poslednjih nedelja, “dovešće do uništenja slobode govora i omogućiće masmedijima da komercijalizuju sve”.

Ako budu izglasani, i ako ga Barak Obame ipak potpiše, omogućiće američkoj vladi da između ostalog zabrani praktično bilo koji sajt na svetu i da zakonski prati bilo koga na Internetu, ako zaključi da na neki način krši ova dva zakona.

Ali ono što je najbitnije kod ova dva zakona jeste obavezivanje sajtova da kontrolišu materijal kojim sami korisnici njima doprinose. Sajtovi kao što su Fejsbuk, Tviter, Vikipedija, Gugl Plus, ili bilo koji drugi na kome su upravo obični ljudi ti koji stvaraju materijal, biće iz korena promenjeni. Uskoro bi brisanje tvitova ili fejsbuk postova – ako samo neko pomisli da oni krše autorska prava – mogli postati i naša realnost. Siva realnost.

Preostaje nam samo da se nadamo da će se kongresmeni predomisliti i da će se od SOPA-e i PIPA-e, o kojima se kongresna rasprava najavljuje za početak februara, odustati. Jer, budućnost slobode svih nas je u pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    18. januar 2012 | 10:07

    Moderni srednji vek, ovo me na to podseća.

  • telegrafrs

    18. januar 2012 | 09:58

    #svet Protiv SOPA i PIPA svim sredstvima: Pomračenje Vikipedije! http://t.co/eKLSIiw6

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA