≫ 

Kraj blockchaina? Pogledajte kako bi razvoj novih tehnologija mogao da utiče na razvoj kriptovaluta

Da li ćemo u budućnosti i dalje koristiti blockchain?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava kako bi budućnost blockchaina mogla da izgleda.

Blockchain tehnologija se još uvek smatra inovativnom i za mnoge predstavlja pravi izazov sa dosta nepoznanica. Podsetimo se da su matematičke osnove kriptografski zaštićene mreže postavljene još 1991. godine dok je sam blockchain nastao 2008. godine.

Nova tehnologija učiniće bitcoin dostupnijim, a transakcije bržim

U prethodnim nastavcima smo pisali da je blockchain, barem zvanično, kreirao Satoši Nakamoto, osoba čiji identitet nikada nije pouzdano utvrđen. Sumnju u poreklo blockchaina pobuđuje i sama kompleksnost sistema te je malo verovatno da se radi o kreaciji samo jedne osobe.

Nova vrsta kriptografski zaštićene mreže koja se istovremeno može koristiti i kao kriptovaluta je IOTA. Reč je o revolucionarnoj kriptovaluti i platformi koji su formirani prevashodno za primenu u oblasti IOT (Internet Of Things). Zasniva se na javnoj distribuiranoj bazi podataka nove generacije koja u svojoj osnovi koristi novi pronalazak, nazvan Tangle.

Tangle je nova struktura podataka bazirana na direktnom acikličnom grafu (Directed Acyclic Graph - DAG). Tangle struktura nema blokova, ne postoji lanac blokova a do novih jedinica IOTA ne dolazi se rudarenjem. IOTA rudarenje nije moguće jer su svi koini izdati odmah i njihov broj je ograničen maksimalnom vrednošću MAX_SAFE_INTEGER promenljive u JavaScript jeziku što iznosi oko 9 kvadraliona (cifra 9 iza koje sledi petnaest nula). Ukupna emitovana vrednost je 2,8 milijardi MIOTA. Čak je na berzanskom tržištu uveden termin MIOTA što čini milion IOTA.

Foto: Coindesk

Zbog ove radikalne nove arhitekture IOTA funkcioniše značajno drugačije u poređenju sa blockchain tehnologijom. Ne liči na bilo koji drugi projekat ili koin, što ga čini jedinstvenim i veoma obećavajućim.

Jedna od osnovnih razlika je ta što se procesi u IOTA mogu granati u svim pravcima pa i prema već postojećim entitetima dok je kod blockchain ovaj proces jednosmeran i ne može se ponovo vratiti na već postojeći blok.

U Tangle IOTA tehnologiji, pošto nema blokova transakcije su povezane po posebnoj šemi. Jedno od pravila je da svaka nova transakcija koja je nastala - A, potvrđuje dve stare - B i C. Verifikacija se može izvršiti i indirektno ako na primer transakcija D, koja je potvrdila A potvrdi i uslovnu transakciju E koja je potvrdila B.

Opisani sistem čini čitavu mrežu verifikacija koja štiti mrežu od dvostrukih troškova i čini transakcije efikasnijim. Dolazimo do zakonitosti da što je više transakcija na mreži to će brže biti obrađene. Iako zvuči paradoksalno obrada transakcija je brža zato što više učesnika paralelno procesira svaku od transakcija.

IOTA se pojavila na tržištu kriptovaluta u junu 2017. i trebalo je samo šest meseci da dođe na oko 3% kapitalizacije ukupnog tržišta kriptovaluta. Trenutna kapitalizacija IOTA je preko 5 milijardi USD. Ako tržište kriptovaluta zadrži trenutni trend rasta, tada će ukupna tržišna kapitalizacija za IOTA krajem 2018. iznositi 12 milijardi USD. To znači da ako IOTA zadrži svoj tržišni udeo, cena za jedan MIOTA će biti 5 USD. A ako bi IOTA povećala svoje tržišno učešće na 10% tržišta, kao što je to uradio Ethereum, onda će cena biti blizu 15 USD za jedan MIOTA.

Nova tehnološka rešenja motivisana profitom u svetu kriptovaluta svakako će imati svog uticaja i na druge sfere života i poslovanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA