• 0

Čuvena meme fotografija koju nema ko nije koristio će biti zabranjena jer je seksistička i prikazuje muškarce u lošem svetlu

Vlasti u Švedskoj su donele svoju odluku

  • 0

Ovaj meme je korišćen u analizi trendova u popularnoj kulturi, mešao se u političke rasprave i komentarisao je lomljivu prirodu ljudskih veza, ali popularni "ometeni dečko" meme je seksistički.

Ovo je barem mišljenje posebnog državnog tela u Švedskoj.

Najšerovanija fotka godine - ovako izgleda original! (FOTO)

Komisija u Švedskoj utvrdila je da slika prikazuje ženu kao "seksualni objekat" i prikazuje stereotipizovanu verziju muškaraca i zbog toga krši pravila koja je tiču diskriminacije u reklamama.

Iza ove odluke stao je predsednik, ali i svi članovi komiteta za kontrolu sadržaja u reklamama u Švedskoj, a ona je donešena nakon što je 15 osoba podnelo žalbu.

Meme prikazuje fotografiju muškarca koji gleda devojku koja prolazi - na šok njegove devojke, a u zavisnosti od toga šta autor memea želi da poruči, menja se tekst na njoj.

Širenje ove fotografije započelo je 2017. godine i za vrlo kratko vreme ovaj meme je dostigao veliku popularnost.

Ali, kada je počeo da ga koristi švedski internet provajder Bahnhof u Facebook i Instagram oglasima, zvanična tela su obaveštena nakon žalbi određenih korisnika.

U oglasu Bahnhof traži zaposlene, a slika sugeriše da će tamo biti privilegovaniji nego na svom trenutno radnom mestu.

Sam Facebook post dobio je preko 900 komentara, i pozitivnih i negativniih.

- Komitet je odlučio da je žena u crvenom, koja predstavlja fokus slike, zahvaljujući reakciji muškarca predstavljena kao seksualni objekat. Takođe, slika je nipodaštavajuća i po muškarce zbog načina na koji on gleda u drugu ženu dok je sa partnerkom. Pritom, reklama sugeriše da je menjanje partnera lako kao i promena posla, stoji u saopštenju nadležnog tela za kontrolu sadržaja u reklamama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima