≫ 

Pet stvari koje bi trebalo da uradite u svom "digitalnom životu" na početku 2020. godine

Preduzmite ove korake da biste u 2020. bili bezbedniji na internetu

  • 0

Praznici su idealno vreme da, kada slavlje već prođe, a pre nego što se vratite na posao, među svim razmišljanjima o predstojećim planovima, uradite nešto da biste u 2020. bili bezbedniji na internetu.

Promenite svoje lozinke

Da li se sećate svih lozinki koje koristite kod raznih internet usluga? Ili ste možda jedan od onih koji za sve koriste istu lozinku? Čak i ako je to jedna od "najgorih" lozinki, zaista bi trebalo da ih promenite.

Ako niste sigurni kako da izaberete dobru i sigurnu lozinku, vodi vas jednostavna jednačina: lozinka mora da bude duža od 8 znakova, da sadrži kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i, ako je moguće, posebnih znakova (kao što su zarez ili znak uzvika).

Ako koristite mnogo različitih servisa i imate problem sa pamćenjem lozinki za njih, dva su načina za rešavanje ovog problema - stari i digitalni. Stari način podrazumeva upisivanje lozinki na papir i njihovo čuvanje na bezbednom mestu. Digitalno znači upotrebu jednog od programa za čuvanje lozinke, za koji će vam biti potrebno da zapamtite samo jednu lozinku.

Sifra, Lozinka Foto: PIxabay.com

Sredite pretplate i "njuzletere"

Tokom godine se pretplaćujemo na razne internet usluge i biltene (njuzletere), koji nam se u tom trenutku čine zanimljivim i potrebnim. Ali nakon nekoliko meseci zaključujemo da to baš i nije ono što smo želeli ili jednostavno više nemamo vremena da sve to pratimo.

Zbog toga, da biste smanjili broj poruka i mejlova koje dobijate, ali i uštedeli nešto novca na uslugama na koje ste pretplaćeni, vreme je da napravite veliko čišćenje.

Većina njuzletera ima mogućnost "odjavljivanja", pa ih možete otkazati sa samo klikova. Kada su pretplate na razne usluge koje koristite ili ne koristite u pitanju, situacija je nešto drugačija. Pre svega, morate da odredite šta je vaša pretplata (mesečna, godišnja...) i na koji način se ona otkazuje.

Kompjuter, račurar, čovek za kompjuterom, laptop Foto: Profimedia, Wavebreak

Organizujte svoje fotografije

Od pojave digitalnih fotoaparata, a potom i kamera na mobilnim telefonima, fotografišemo se mnogo više nego ranije. Takođe, veliku većinu ovih fotografija više nikada ni ne pogledamo. Osim ako niste jedan od onih retkih koji redovno arhiviraju svoje fotografije, kategorišu i eventualno obrađuju, sada je vreme za to.

Odvojite nekoliko sati i organizujte fotografije koje ste snimili prošle godine (ili prošlih godina). Izbrišite sve fotografije koje vam nisu potrebne: snimke ekrana, šale sa mreža, zamagljene i loše fotografije. Pokušajte da se setite gde je svaka fotografija snimljena (informacije o fotografiji mogu da vam olakšaju njihovo kasnije pronalaženje) i prebacite ih u albume radi lakšeg snalaženja. Otkrićete da imate gomilu fotografija za koje čak ni ne možete da se setite kada ste ih snimili.

Za one koji imaju malo više vremena, predlažemo digitalizaciju starih fotografija kako bi ih sačuvali od propadanja. Više nije potrebno imati skener za digitalizaciju vaše fotografije. Današnji pametni telefoni imaju dovoljno dobru kameru da mogu lako da obave taj posao. Na vama je samo da se pobrinite za dobro osvetljenje.

Selfi, društvo, mladi, plaza, turisti, slikanje, mobilni telefon Foto: Profimedia

Obrišite sve nepotrebne aplikacije

Činjenica je da imamo gomilu aplikacija na svojim pametnim telefonima, ali i da ih sve ne koristimo, niti da na sve uopšte trebaju. Neke od tih aplikacija stigle su unapred instalirane na naš telefon, a druge smo tokom vremena sami instalirali.

Pogledajte aplikacije koje imate i razmislite o tome kada ste ih poslednji put koristili. Sve aplikacije koje ne koristite redovno lako možete da izbrišete. Ako vam budu potrebne kasnije, uvek ih možete ponovo instalirati iz jedne od prodavnica aplikacija koje koristite.

Facebook, Twitter, Instagram, aplikacije Foto: pixabay.com

Arhivirajte svoje najvažnije podatke

Ako vam se ikada dogodilo da vam je računar ili pametni telefon "umro", verovatno su vam ostali neki podaci koji ne mogu da se povrate. Da biste izbegli takve scenarije, paniku i očaj u 2020. godini, bolje je da se obezbedite i da uvek imate kopiju podataka na sigurnom mestu.

Kada su pametni telefoni u pitanju, najlakše je napraviti kopiju i sačuvati je u oblaku. I Android (Google) i iOS (Apple) korisnicima pružaju tu uslugu. To ne samo da će čuvati sve vaše podatke, već će vam omogućiti lakše prebacivanje sa jednog mobilnog telefona na drugi.

Međutim, ako govorimo o računarima, situacija je nešto komplikovanija. Pre svega, morate da odlučite šta su "podaci koje trebate da sačuvate". To mogu biti fotografije, dokumenti, lozinke ili nešto treće. Nakon što to odlučite, postoji nekoliko opcija. Napravite kopiju ovih podataka na USB-u ili eksternom hard disku koje ćete čuvati na sigurom ili kopiju sačuvati u oblaku.

Bez obzira da li odaberete da uradite samo jednu od ovih stavki ili se odlučite za celu listu, biće vam mnogo lakše da uđete u svoj "digitalni život" 2020. godine!

(Telegraf.rs/Zimo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA