Nova društvena mreža raste neverovatnom brzinom: Da li će Tramp sam napustiti Twitter zbog cenzure?

Parler trenutno predstavlja najviše preuzimanu aplikaciju u SAD, na koju brojni novi korisnici masovno prelaze "revoltirani cenzurom koju sprovodi Twitter"

  • 1
Donald Tramp tviter Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Twitter/@realDonaldTrump

Društvena mreža Parler, koju deo Amerikanaca smatra bastionom slobode govora, u poslednje vreme trpi veliko preopterećenje izazvano ogromnim brojem novih korisnika koji masovno prelaze na tu platformu "revoltirani cenzurom koju vrši Twitter".

- Parler je eksplodirao. Dodaju se hiljade korisnika u minutu i ​​paralelno rešavaju tehnički problemi zbog preopterećenja - izjavio je radio voditelj i većinski deoničar Parlera Dan Bongino.

Nagli porast broja novih korisnika doveo je do toga da Parler danas predstavlja najviše preuzimanu aplikaciju iz Google Play prodavnice u SAD, koja je pretekla platforme kao što su TikTok, Instagram i Twitter.

Do juna ove godine, Parler je u proseku imao oko 2.000 preuzimanja. Njegova baza korisnika udvostručila se tog meseca, na oko 1,5 miliona, nakon što je Twitter počeo da uvodi drastične mere obeležavanja i brisanja postova, prenosi Sputnik.

Parler sada dodaje onoliko korisnika u minutu koliko je nekad sticao u jednom danu.

Pobuna koju su vodili konzervativci, usledila je nakon što su Twiter i Facebook počeli da suzbijaju izveštaje o navodnom širenju uticaja porodice Džoa Bajdena, zaključavanjem naloga New York Post-a, koji je prvi objavio tu priču, na dve nedelje.

Twitter je takođe označavao postove predsednika Donalda Trampa i njegovih pristalica, uključujući poruke u kojima se spominje izborna prevara, kao "sporne".

Parler, čije je sedištem u Hendersonu u Nevadi, osnovali su 2018. godine softverski inženjeri Džon Mace i Džared Tomson. Imao je oko 4,5 miliona korisnika pre izbora 3. novembra. Među njima su bili istaknuti konzervativci, kao što su Trampov advokat Rudi Đulijani i Erik Tramp.

Neki od njegovih najaktivnijih korisnika, poput šefa InfoWars-a Aleksa Džonsa, osnivača kompanije Proud Boys Gevina Mekinsa i pisca Mila Janopulosa, izbačeni su sa drugih platformi.

Mace, koji je izvršni direktor Parlera, kaže da baza korisnika kompanije postaje sve raznovrsnija kako se pogoršava cenzura na drugim platformama.

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    11. novembar 2020 | 11:10

    Tako ke Fejs Tviter u proslost!!!To je duboka drzava!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA