≫ 

Kako nas je Google naterao da se pristimo fiksnog telefona, papira i olovke?

Zvuči smešno, ali ubedljivo najpretraživaniji upit na Google-u tokom jučerašnjeg dana bio je "Da li je pao Google?"

  • 0
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Jednosatni prestanak rada najpopularnijih Google servisa i aplikacija, koji je u ponedeljak zadesio svet, bio je dovoljno dug da brojnim ljudima prekine posao, đacima školu, a studentima predavanja, i da nas još jednom podseti na to koliko smo danas u svim sferama zavisni od interneta i šta jedan takav prekid može da nam donese.

Zvuči pomalo smešno, ali je ubedljivo najpretraživaniji upit na Google-u tokom jučerašnjeg dana bio "Da li je pao Google?" (engl. Is Google down?).

Problem se pojavio na Googleovom sistemu za autentifikaciju pri logovanju korisnika u više različitih usluga i aplikacija te kompanije. Googleovi inženjeri su, prateći razvoj jučerašnjeg "pada", njegov uzrok pronašli na internim serverima komapnije. Google tvrdi da jučerašnja situacija nije rezultat hakerskog napada.

Prestanak rada Googlovih servisa uticao je na milione ljudi širom sveta, budući da veliki broj ljudi, usled pandemije korona virusa, radi od kuće, kao i da je ove godine ne globalnom nivou značajno porasla upotreba interneta.

"Pad" Google-a je doveo i do nekih komičnih situacija, pa tako američki Wall Street Journal piše da je morao da se posluži "starijom tehnologijom", odnosno da telefonom izdiktira prvu vest od prestanku rada popularnih internet servisa.

Iako ovo nije prvi put da se dogodi ovakav prestanak rada, ali se čini da više nego do sada uticao na sve nas koji smo, zbog rada od kuće, prinuđeni da "ne silazimo sa neta".

Naravno, po ko zna koji put, postavilo se pitanje da li u današnje vreme možemo uopšte da funkcionišemo bez interneta. Zato, možda, nije loše da, ukoliko ste na bilo koji način pretrpeli bilo kakvu štetu zbog jučerašnje situacije, ubuduće više i češće bitne stvari snimate i čuvate na svom kompjuteru.

A možda i da, pored tastature i miša, uvek držite spreman blok za pisanje i olovku...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA