≫ 

Nije samo TikTok: "Bio je tu jedan dobar deka koji je lepo pričao, a onda je tražio da se pokaže..."

Jedna korisnica Facebooka skrenula je pažnju na društvenu mrežu Omegle, koju je njeno dete počelo da je koristi iz radoznalosti, sve dok nepoznati mladić sa kojim se dopisivalo, nije kameru usmerio prema svom polnom organu...

  • 2
Dete, deca, devojcica, kompijuter, kompjuter, laptop, lap top, internet, računar, facebook, fejsbuk Foto: Profimedia/Alamy

TikTok je u poslednje vreme na lošem glasu zbog "Blackout" izazova, koji je doveo do smrti nekoliko korisnika te društvene mreže, ali i do njene zabrane u Italiji i pojačanog nadzora nad suicidnim sadržajima na internetu.

Ta situacija dodatno je skrenula pažnju, ne samo na TikTok, čija je popularnost među mlađim korisnicma i dalje veoma velika, već i na druge društvene internet platforme, na kojima se dele i prikazuje sadržaji, pre svega, neprimereni deci.

Jedna korisnica Facebooka, ovih dana je skrenula na društvenu mrežu Omegle, za koju većina ljudi, verovatno nije ni čula. Ni ona za nju nije čula dok njeno dete nije iz radoznalosti počelo da je koristi.

- Bio je tu i jedan "baš dobar deka", koji je "baš lepo pričao", a onda je tražio da se "pokaže". Vezu je prekinula. U trenutku kada sam ušla u sobu da vidim o čemu se radi, mladić se uključio i kameru usmerio kao svom polnom organu. Veza je prekinuta... - napisala je ova majka, koja je navela da je Omegle njenoj ćerci preporučila drugarica iz razreda koja je tamo "upoznala divne ljude".

Mreža funkcioniše po principu video poziva, koji mogu da se snimaju i čuvaju.

"Uplašila sam se kao nikad do sada..."

- Mislila sam da su Facebook i Instagram najveće opasnosti. Tik-Tok? Smejurija... Nisam znala. Uplašila sam se kao nikad do sada. Imala sam, sreće jer moje dete komunicira sa mnom! Ali to ne umanjuje činjenicu da NISAM ZNALA! - napisala je ona.

Ova majka je upozorila ostale roditelje da, pored Omegle.com, obrate pažnju i na platformu Ask.fm, za koje tvrdi da "60 odsto pedofila vreba upravo na ova dva mesta, a ona postoje i dalje".

Šta su Omegle.com i Ask.fm?

Omegle je sajt za besplatni onlajn čet, koji korisnicima omogućava da međusobno komuniciraju bez obaveze da se prethodno registruju. Sajt nasumično uparuje korisnike u anonimnim "1-na-1" čet sesijama, gde uglavnom ne koriste prava imena.

Taj američki sajt postoji od 2009. godine i prvobitno je nudio samo mogućnost tekstualnog četovanja, između nasumično odabranih sagovornika, a video čet je uvden 2010. godine.

omegle Printscreen: Omegle.com

Sadržaje sve do 2013. uopšte nije bio moderiran, pa ništa od sadržaja nije bilo cenzurisano. Nakon što su korisnici masovno počeli da prijavljuju pojavu golotinje i seksualnog sadržaja uvedeno je nadgledanje kako bi se mlađi od 18 godine zaštitili od uticaja neprikladnog sadržaja. Monitoring se, međutim, ne sprovidi dovoljno efikasno, pa su takvi sadržaji često dostupni deci, a sajt ima i nenadgledani video čet (Unmoderated Section) kome svako može da pristupi sa naslovne strane.

Sajber maltretiranje

Ask.fm je litvanski sajt slične koncepcije, osnovan 2010. godine, koje je svoje korisnike od početka podsticao na anonimnu komunikaciju. Od Omeglea se razlikuje po tome što je na njemu registracija obavezna.

ask.fm Printscreen: Ask.fm

Ta mreža je u nekoliko navrata bila u centru pažnje zbog sajber maltretiranja (Cyberbullying), zbog čega je jedna 14-ogodišnja devojčica iz Velike Britanije 2013. godine izvršila samoubistvo. Ask.fm je, takođe, bio pod prismotrom bezbednosnih službi zbog sadržaja koji je povezivan sa terorističkim aktivnostima. Iako nema informacija da je u nekoj većoj meri dovođen u vezu sa golotinjom, seksualnim sadržajima i predofilijom, ne može se tvrditi da toga nema.

Roditelji, obratite pažnju!

Sve ovo predstavlja razlog da roditelji obrate više pažnje na to šta njihova deca rade na društvenim mrežama, da više razgovaraju sa njima o tome i da ih upoznaju sa opasnostima na koje mogu da naiđu na internetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dea

    5. mart 2021 | 16:17

    Boze koliko je glup ovaj narod da ti neko napise da se ubijes i ti ga poslusas takvi i ne treba da zive bolje grob nego rob

  • Nikola

    5. mart 2021 | 13:47

    Ja sam skoro poceo da koristim tiktok. Aplikacika nije losa, samo ne znam sta deca od po 8, 9 godima rade tu. Ima mnogo saljivih klipova, kucnih ljubimaca muzike. Za ubijanje vremena je ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA