• 3
 ≫ 

Chrome ima novu funkciju koja definitivno sprečava praćenje korisnika

 ≫ 

Da bi sprečio da se ponašanje i dalje prati, Google dodaje "fenced frame", kojim se izoluje ugrađeni sadržaj i ne dozvoljava mu da vidi korisničke podatke

  • 3
Chrome, Google

Foto: Pixabay.com

U okviru poslednjih promena, čiji cilj je da se poboljša bezbednost u okviru Chrome pregledača, Google je dodao podršku za novi HTML tag koji sprečava praćenje korisnika.

Tag funkcioniše tako što uklanja ugrađeni sadržaj (embedded content) iz stranice koja se učitava, što sprečava praćenje korisnika od neke treće strane. Naime, ugrađeni sadržaj sa drugih web lokacija ponaša se na isti način kao da je korisnik posetio drugu web lokaciju, te služi za prikupljanje podataka o korisnicima.

Tu su i kolačići, a prati se i interakcije sa ugrađenim sadržajima. Stručnjaci za online marketing bez kolačića ne mogu mnogo da urade, pa su predložili da im se pridruže i API-ji koji mogu da se koriste za ciljani marketing, piše Bleeping Computer.

Jasno je da reklame najbolje funkcionišu ukoliko se korisnicima prikazuje ono što ih interesuje, pa praćenje korisnika između ostalog služi i da se prave grupe kojima odgovaraju određeni tipovi reklama. Tehnologije za ciljani marketing uključuju i Google FLoC, Microsoft PARAKEET, te Facebook Conversion Lift, prenosi PC Press.

Da bi sprečio da se ponašanje i dalje prati, Google dodaje "fenced frame", kojim se izoluje ugrađeni sadržaj, te mu se ne dozvoljava da vidi korisničke podatke. Ističe se da "fenced frame" sprečava praćenje korisnika, a u pitanju je novi tip ugrađenog dokumenta koji postavlja granicu između korisnika i treće strane koja želi da se dočepa podataka. Na ovaj način se sprečava da dva web sajta među sobom dele podatke o korisnicima.

Na Google Chrome stranici stoji da su "fenced frames" još uvek prototipovi, te da se na njima ne radi aktivno. Eksperti ipak tvrde da uskoro stižu na Chrome pregledač, budući da su se našli na test builds listi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA