Edge vs. Chrome: 5 razloga koji će vas naterati da promenite svoje internet navike, a možda i neće

Šta je to što Edge ima, a Chrome ne?

  • 1
Microsoft Edge Foto: Microsoft

Internet Explorer je otišao u istoriju, a njegovo mesto zauzeo je Microsoft Edge kao glavni Windows internet pregledač.

Ispravivši stare greške Explorera, iz Microsofta tvrde da su uradili dobar posao čime su korisnici zadovoljni. I dalje se, međutim, ne kotiraju bolje od Googleovog Chrome, ali su mu postali ozbiljna konkurencija. Zato je PC World uporedio ova dva pregledača, da bi ukazao na one stvari u kojima je Edge bolji od Chromea.

1. Vertikalni tabovi

Kada u Edgeu otvorite veliki broj tabova, lakše ćete se snaći nego na Chromeu. Sa leve strane ćete dobiti spisak tabova, umesto na vrhu ekrana, pa će rad sa tabovima biti pregledniji i lakši.

Google Chrome Andoid Foto: Shutterstock

2. Sajtovi kao aplikacije

Edge korisnicima daje mogućnost da sajtove instaliraju kao aplikacije na desktopu. Sajt se može dodati i u Start menu i na taskbar. Tako se do željenog sajta stiže samo jednim klikom.

3. Preglednije čitanje

Kada u Edgeu pritisnite F9 taster to će otkloniti sve reklame, banere i sve ostalo što može da vam smeta da čitate tekst. Postoji i opcija čitanja teksta "naglas" koja se aktivira pritiskanjem tastera: CRTL+Shitft+U.

4. Sačuvani linkovi

Bookmark folder u Edgeu nudi mnogo više opcija. Kada kliknete "+", sa desne strane ekrana će se pojaviti "Kolekcija" u koju možete da sačuvate sve što vam želite da čitate, gledate ili slušate kasnije. Postoji i mogućnost pravljenja dodatnih foldera.

Microsoft Edge, Majkrosoft Edž Foto: Microsoft

5. Blokada "kolačića"

Microsoft Edge omogućava blokirate "kolačiće" sa svakog sajta koji posećujete, čime ćete svoj uređaj zašititi od sajtova koji preuzimaju informacije. Ova mogućnost postoju i u Incognito modeu, što nije slučaj na Chromeu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oba pretraživača

    8. avgust 2021 | 16:38

    imaju Chromium za bazu tako da su oba isto sr... drugo pakovanje. Sad se samo nadmeću u izgledu i korisnim funkcijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA