≫ 

Ova ekstenzija za vaš pregledač će rešavati jedan od najgorih problema sa vebom i to koristeći AI

Baneri saglasnosti za korišćenje kolačića nametnuti propisima o privatnosti Evropske unije su trenutno među najiritantnijim karakteristikama interneta

  • 0
Internet kolačići Foto: Pixabay

EU je možda donela slobodu, mir i bogatstvo milionima ljudi, ali sve te prednosti su poništene jednim užasnim nedostatkom: iskačućim prozorima za kolačiće.

Baneri saglasnosti za korišćenje kolačića nametnuti propisima o privatnosti Evropske unije su trenutno među najiritantnijim karakteristikama interneta.

Zakonodavci koji stoje iza njih možda su imali dobre namere, ali su nas samo obučili da slepo kliknemo na svako obaveštenje koje se pojavi na ekranu.

Nakon godina trpljenja ove digitalne torture, nova ekstenzija nudi spas.

Pod nazivom CookieEnforcer, sistem su kreirali istraživači iz Google-a i Univerziteta Viskonsin-Medison.

Sistem je kreiran da spreči kolačiće da manipulišu ljudima da donose odluke koje su pogodne za veb lokaciju, a koje ugrožavaju njihovu privatnost. Ipak, to bi takođe moglo da prekine stalnu gnjavažu iskačućih prozora koji vas non-stop pitaju da odredite koje kolačiće želite da prihvatite.

Prilikom testiranja na 500 najpopularnijih veb lokacija, tim iza ove ekstenzije je otkrio da je ona 91% efikasna u automatskom onemogućavanju nebitnih kolačića.

Sistem prvo detektuje upozorenja skeniranjem šablona prikazivanja njihovih HTML elemenata.

CookieEnforcer zatim analizira obaveštenja i predviđa koje radnje će onemogućiti sve nepotrebne kolačiće. Konačno, model mašinskog učenja bira izabrana podešavanja.

“Ovo se radi modeliranjem problema kao zadatka od sekvence do niza, gde je ulaz mašinski čitljivo obaveštenje o kolačićima, a izlaz je skup klikova koje treba napraviti”, objašnjavaju istraživači u svom istraživačkom preprintu.

Nažalost, alat još nije dostupan javnosti, ali tim planira da ga lansira kao jednostavnu ekstenziju za pregledače.

U ovoj eri reklama, trolova i tehnoloških barona koji uništavaju internet, umirujuće je znati da se digitalni vojnici i dalje bore u dobroj borbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA