Vreme čitanja: oko 1 min.

Internet više nikada neće biti isti: "Google je započeo rat protiv malih blogova"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google je u martu ove godine napravio dodatne promene koje su dodatno pogoršale situaciju za mnoge izdavače

  • 0
Google AI Foto: IB Photography / Shutterstock.com

Google je nedavno izvršio seriju ažuriranja svog pretraživačkog algoritma, koja su izazvala velike promene na internetu. Ova ažuriranja uključuju uvođenje AI funkcionalnosti koja pruža generisane odgovore na pitanja korisnika. Promene su dizajnirane da unaprede pretragu, ali su izazvale kontroverze među vlasnicima sajtova i stručnjacima za optimizaciju pretraživača (SEO).

Žizel Navaro, suosnivačica vebsajta HouseFresh.com, jedna je od onih koji su pogođeni ovim promenama. "Ažuriranje u septembru 2023. godine nas je uništilo", kaže Navaro. "Naša poseta je naglo pala i morali smo da otpustimo većinu tima", piše BBC.

Google je u martu ove godine napravio dodatne promene koje su dodatno pogoršale situaciju za mnoge izdavače. Prema podacima iz SEMrush-a, New York Magazine je izgubio 32% posete, dok je OprahDaily.com zabeležila pad od gotovo 58%.

S druge strane, Reddit je doživeo značajan porast posete od 126%, što je izazvalo nezadovoljstvo među manjim izdavačima. "Google je započeo rat protiv malih blogova", kaže Lili Rej, potpredsednica SEO strategije i istraživanja u marketinškoj agenciji Amsive.

Google-ova nova funkcija "AI Overviews" je takođe kontroverzna. Dok kompanija tvrdi da će ova funkcija povećati posetu vebsajtovima, mnogi izdavači smatraju da će korisnici prestati da posećuju njihove stranice ako Google-ov AI daje odgovore direktno u pretrazi. "Moja poseta je pala za 70% nakon što je Google počeo da testira novu AI funkciju", kaže Kejti Beri, vlasnica sajta Housewife How-Tos.

Google je suočen sa brojnim antimonopolskim tužbama u vezi sa svojim dominantnim položajem u industriji pretraživača. Dok kompanija tvrdi da njen uspeh proizilazi iz superiornih proizvoda, kritičari smatraju da Google ima previše moći nad internetom.

"Google kontroliše puteve. Ako sutra odluče da putevi ne vode do celog grada, taj grad umire", zaključuje Navaro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA