Fejsbuk izašao na berzu!

Kompanija je u samo devet meseci 2010. od bruto prihoda od 1,2 milijarde dolara ostvarila profit od 355 milijardi

  • 0

Popularna društvena mreža "Fejsbuk" izašla je danas prvi put na berzu, sa delom akcija u vrednosti od deset milijardi dolara. Početak javne prodaje deonica "Fejsbuka" očekuje se u narednih nekoliko meseci, a neki analitičari procenjuju da bi tržišna vrednost kompanije mogla da dostigne i 100 milijardi dolara.

Ukupna vrednost "Fejsbuka" procenjuje se na 75 do 100 milijardi dolara, a inicijalna ponuda akcija od 10 milijardi dolara najveća je koju je ikad imala kompanija koja se bavi tehnologijama. Poređenja radi, "Gugl" je na berzu izašao 2004. i prikupio 1,9 milijardi dolara.

Svaka deonica daje onom koji je kupi udeo u vlasništvu kompanije, a firmi pomaže da prikupi novac da proširi biznis, otplati dug ili ostvari neke druge ciljeve. Obveznice su drugačiji način prikupljanja novca, jer omogućuju kompaniji da zadrži potpuno vlasništvo nad biznisom, ali je u obavezi da vrati novac dobijen prodajom obveznica, koji se tretira kao zajam.

U izveštajima američkih i britanskih medija navodi se da će u izlasku "Fejsbuka" ne berzu učestvovati jedna od najvećih svetskih brokerskih kompanija, "Morgan Stenli", a pominje se i angažman američke multinacionalne investicione kompanije "Goldman Saks". Glasine o izlasku "Fejsbuka" na berzu kruže već mesecima, ali kompanija nije želela da se izjašnjava o tome, a kao datum izlaska na berzu pominjao se 1. februar.

"Fejsbuk" je osnovao Mark Cukerberg sa još nekoliko kolega studenata sa Harvardskog univerziteta 2004. godine i veoma brzo je postao jedan od najpopularnijih veb sajtova na svetu. Sajt se, uglavnom, finansira reklamiranjem.

"Fejsbuk" kao privatna kompanija nije obavezan da objavljuje podatke o profitu, ali na osnovu jednog dokumenta, koji je "Goldman Saks" poslao svojim klijentima, vidi se da je popularna društvena mreža u devet meseci 2010. godine od bruto prihoda od 1,2 miljarde dolara ostvarila neto profit od 355 miliona dolara.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA