Sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima (FOTO)

Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija?

Dualsim
Foto: Promo

Dual-SIM pametni telefoni nisu novost, a ni retkost na tržištu. Međutim, koliko zaista poznajemo Dual-SIM tehnologiju, njene prednosti i njene mane? Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija? Potrudićemo se da u ovom članku na jednostavan način objasnimo sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima, jer možda upravo neki od njih bude vaš sledeći izbor.

Pretvorite svoj pametni telefon u Wi-Fi ruter

Šta je Dual-SIM telefon?

Svaki mobilni telefon zahteva SIM karticu, jer bez nje ne bi mogao da se poveže na mobilnu mrežu. Telefon koji ima mogućnost da u isto vreme koristi dve različite SIM kartice zove se Dual-SIM telefon. Za telefon, ali i za korisnika, to znači da može da koristi bilo koju od dve SIM kartice za uspostavljanje i primanje poziva.

Foto: Promo

Zašto su Dual-SIM telefoni praktični i koje su prednosti Dual-SIM tehnologije?

Činjenica je da neće svako imati koristi od mogućnosti da u svom telefonu istovremeno koristi dve različite SIM kartice, ali postoji veliki broj ljudi kojima je ovakva mogućnost više nego potrebna.

Uzmimo kao primer poslovne ljude koji koriste dva broja – jedan u poslovne, a drugi u privatne svrhe. Naravno, oni uvek mogu da koriste dva nezavisna telefona, ali složićete se da je lakše da sa sobom nosite samo jedan Dual-SIM telefon u koji ćete umetnuti obe SIM kartice, za dva telefonska broja u jednom uređaju.

Takođe, Dual-SIM telefoni su praktično nezamenjivi kada želite da jednu SIM karticu koristite samo za obavljanje poziva, a drugu isključivo za vezu sa internetom. Primera radi, jedan mobilni operater može da ima tarifu koja uključuje veliki broj besplatnih minuta za razgovore, ali i nedovoljno internet saobraćaja, dok drugi može da nudi upravo veliku količinu internet saobraćaja po jako povoljnoj ceni. Zahvaljujući Dual-SIM telefonu, možete da kombinujete dva različita mobilna operatera i tako značajno smanjite iznos mesečnih računa.

Dual-SIM telefoni mogu nam biti od pomoći i ukoliko često putujemo, jer se, istovremenim korišćenjem dveju SIM kartica različitih mobilnih operatera, smanjuje rizik da ostanemo bez signala. Čest je slučaj da na nekim lokacijama jedan operater nema signal, a neki drugi ga ima. Takođe, ukoliko putujete u inostranstvo, možete istovremeno da koristite domaću SIM karticu u kombinaciji sa SIM karticom inostranog operatera (za internet i lokalne pozive), čime ćete radikalno smanjiti troškove dok ste u romingu.

Koja je razlika između Dual-SIM Single Standby, Dual-SIM Dual Active i Dual-SIM Dual Standby tehnologija?

Ukoliko ste odlučili da nabavite neki od Dual-SIM telefona, treba da znate da Dual-SIM tehnologija može biti implementirana na tri različita načina, od kojih će zavisiti i vaše zadovoljstvo, a to su:

Dual-SIM Single Standby – Ovo je najstariji i najprimitivniji vid implementacije Dual-SIM tehnologije u mobilne telefone, koji se naziva i pasivni Dual-SIM. Iako se u telefonu nalaze dve SIM kartice, samo jedna može biti aktivna, to jest spremna da uspostavi ili primi poziv. Prebacivanje s jedne na drugu SIM karticu vrši se isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona ili kroz meni za podešavanja, a tada prva kartica postaje neaktivna. Praktično, Dual-SIM Single Standby tehnologija je samo elegantnije rešenje od ručnog vađenja jedne i stavljanja druge SIM kartice u telefon. Telefoni koji koriste Dual-SIM Single Standby tehnologiju danas verovatno više ne postoje, ali vredi znati kako je sve počelo.

Dual-SIM Dual Active – Kod Dual-SIM telefona sa Dual Active tehnologijom, obe SIM kartice su istovremeno i trajno aktivne. Drugim rečima, dok je u toku konverzacija preko jedne SIM kartice, druga će neometano moći da primi poziv, a telefon će vas o tome obavestiti zvučnim signalom. Sa stanovišta upotrebne vrednosti, ovo je idealan način implementacije Dual-SIM tehnologije. Međutim, Dual Active zahteva i istovremeno prisustvo dva nezavisna primopredajnika u telefonu – za svaku SIM karticu po jedan. Dva primopredajnika troše znatno više električne energije nego što je to slučaj kod standardnih telefona, što se primetno odražava na trajanje baterije. Takođe, Dual Active povećava i troškove proizvodnje, pa su ovakvi telefoni primetno skuplji u odnosu na telefone koji koriste jednu SIM karticu. Navedene mane Dual-SIM Dual Active tehnologije su i glavni razlozi zbog kojih se na tržištu nalazi veoma mali broj telefona koji koriste Dual Active mogućnosti.

Dual-SIM Dual Standby – Ovo je hibrid koji objedinjuje Dual-SIM Single Standby i Dual-SIM Dual Active načine implementacije Dual-SIM tehnologije. Za razliku od Dual Active načina rada, koji zahteva dva nezavisna primopredajnika, Dual Standby radi uz pomoć samo jednog primopredajnika, kojeg SIM kartice dele između sebe. Šta to znači u praksi? Za vreme mirovanja (standby), obe kartice su aktivne i spremne da uspostave ili prime poziv, ali će za vreme konverzacije putem jedne od njih druga kartica biti neaktivna, to jest nedostupna. Otuda i naziv Dual Standby. Kada se završi konverzacija, obe SIM kartice ponovo postaju aktivne. U pojedinim slučajevima i u zavisnosti od operatera, kada obe SIM kartice koriste 3G ili 4G mrežu za prenos glasa, ova ograničenja ne moraju da budu prisutna. Iz svega navedenog nije teško zaključiti da Dual Standby nije idealan način za implementaciju Dual-SIM tehnologije, ali je zato primetno jeftiniji za proizvodnju i znatno rasprostranjeniji u odnosu na Dual Active. Cena Dual-SIM Dual Standby telefona je neznatno veća od cene telefona koji koriste samo jednu SIM karticu.

Tabela koja sledi pomoći će vam da lakše razumete opisane načine implementacije Dual-SIM tehnologije.

Foto: Promo

Da li možete da birate sa koje kartice ćete da pozivate ili šaljete SMS?

Zajednička karakteristika svih Dual-SIM telefona je da korisnik, prilikom pozivanja, može da bira sa koje će SIM kartice ostvariti poziv. U zavisnosti od modela telefona, korisnik može trajno definisati glavnu karticu sa koje želi da uspostavlja pozive, a može izabrati i opciju da ga neposredno pre svakog pozivanja telefon „pita“ koju SIM karticu treba da koristi. Sve već navedeno se odnosi i na slanje SMS poruka.

Da li 3G/4G internet konekcija radi na obe SIM kartice kod Dual-SIM telefona?

Najkraće rečeno – da, radi. Međutim, detalji zavise od toga kako je proizvođač telefona implementirao Dual-SIM podršku. Najčešći scenario izgleda ovako: korisnik bira koja će SIM kartica koristiti 4G/LTE konekciju, dok će druga po automatizmu funkcionisati u 2G/3G režimu. Zamena uloga između prve i druge SIM kartice, kada je u pitanju internet konekcija, obavlja se vrlo brzo i jednostavno, najčešće uz pomoć samo jednog klika.

Odlični Dual-SIM modeli TESLA su među najpopularnijim Dual-SIM telefonima na domaćem tržištu. TESLA Dual-SIM telefoni koriste Dual-SIM Dual Standby tehnologiju, baš kao i većina Dual-SIM telefona na svetskom tržištu, a veza sa internetom je izvedena na način koji je opisan u prethodnim redovima.

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

(Telegraf.rs / PR)

Tagovi: dual sim, Dual-SIM modeli TESLA, Mobilni telefoni, SIM Kartica

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • N
  Neki Dr.Mr

  Kad pogledate cene telefona videcete da je telefon sa jednom katricom uvek skuplji za nekih 80-90€.... sto znaci da telefon sa 2 kartice nije istog kvaliteta kao sa jednom karticom ....

 • J
  Ja...RS

  Na ovakvom telefonu mogu da se posebno podese obje kartice i onda za pozive i poruke se postavi uvijek pitaj,funkcionise odlicno i sa duplim app za svaki broj posebno.

Otkrivamo šta je ISO oznaka na kameri telefona i kako je najbolje podesiti za savršene slike

Radnik iz fabrike u kojoj će se proizvoditi novi iPhone otkriva gomilu novih detalja

Tesla telefoni, za pravu meru boravka dece na internetu

Pogledajte koliko dugo Apple podržava svoje starije iPhone modele

Evo koliko ćete morati da čekate novu verziju Androida - u zavisnosti od toga čiji telefon imate

Samsung bi mogao da uskoro predstavi grafensku bateriju - evo koliko je bolja od litijum jonske

Najlakši način da isključite roming i još jednu važnu opciju na telefonu - i izbegnete ogroman račun

Baterija vam se prazni brže nego inače? Problem je novi Google bag - evo kako da ga rešite

Evo koliko proizvođači najboljih telefona na svetu zarađuju od svakog modela

iPhone 11 možda uopšte neće biti Appleov naredni telefon

Huawei napokon i zvanično predstavio svoju zamenu za Android i otkrio kada će početi da je koristi

Apple je aktivirao tajni softver na iPhone telefonima koji će vas kazniti ako promenite bateriju

Da li se zaista isplati dati 1.000 evra na telefon sa 12GB RAM-a?

Apple više nije najveći proizvođač telefona, a ispred njega je kompanija za koju nikad niste čuli

Predstavljen Note 10 - pogledajte kako izgleda, koje moćne specifikacije donosi i kolika mu je cena

Apple pravi veliku promenu zbog koje bi iPhone trebalo da postane jeftiniji

Evo kako da obrišete sve što o vama čuvaju Alexa, Google, Facebook i Siri

Sasvim slučajno otkriven datum kada će Apple predstaviti novi iPhone - i ima potpunog smisla

Tražite novi paket za mobilni? Evo kako da izračunate koliko interneta vam je potrebno mesečno

3 stvari na telefonu koje vam skupo naplaćuju, a ne vrede ni polovinu tih para

Zaboravili ste šifru za Windows? Evo kako da je resetujete i stavite novu

Novi PIxel će imati sistem na kom Google radi 5 godina

U samo 3 koraka od starog telefona napravite bezbednosnu kameru za vaš dom

iPhone funkcija koju mnogi redovno koriste otkriva drugima broj telefona i WiFi šifru

Ostavio telefon na punjaču, zapalio ceo stan - punite li vi mobilni preko noći?

Apple dogovorio kupovinu dela Intelovog posla - evo šta sve dobija za milijardu dolara

Da li bi prodavce trebalo da je sramota što nam prodaju iPhone star 5 godina za 500 evra?

Ovaj telefon bi mogao da ima odnos ekrana naspram kućišta koji iznosi preko 100%

Da li će novi iOS usporiti vaš telefon, pogotovo ako imate stariji iPhone?

Pogledajte šta sve donosi Snapdragon 865 - zver koja će pokretati sve premijum telefone u 2020.

Nove glasine otkrivaju koliko kamera će imati novi iPhone i šta će tačno raditi

7 stvari koje Android definitivno radi bolje od iPhonea

Apple je spremio ozbiljne pare kako bi kupio Intelov posao sa čipovima

Sporo vam se puni telefon? Jedna od ovih 7 stvari je najverovatnije krivac

Apple je upravo objavio novi iOS apdejt - poslednji za vlasnike ovih iPhone modela

Novi Pixel telefoni neće imati displej preko cele prednje strane zbog Googleove posebne funkcije

Pogledajte kako će izgledati slike napravljene kamerom sa 64MP

Appleov iPhone 12 će imati procesor kakav industrija nije još videla

Najmoćniji Android telefon godine je stigao - ali sa jednim velikim minusom

Ako ste mislili da je 50X zum impresivan, onda će ono što stiže 2020. godine da vas oduševi

Evo kako da odaberete najbolju zaštitnu foliju za ekran vašeg telefona - i koje sve vrste postoje

Apple ubija 4 iPhone modela i sprema drastične mere koje će vas skupo koštati

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima