Broj povreda u porastu: Oprezno sa telefonima

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutrašnjih organa

  • 1

Nemojte pisati poruke dok hodate, lajkovati fotografije pasa ili gledati video sadržaje - povrede povezane sa korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili lekarsku pomoć u SAD.

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, ušiju i glave u drastičnom su porastu u proteklih nekoliko godina a velike zasluge ima korišćenje mobilnih telefona, posebno kucanje poruka tokom upravljanja automobilom ili hodanja, naročito kod mladih između 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutrašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Ratdžers u Nju Džerziju.

Većina ljudi, 94 odsto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane.

Smombi znak za ljude koji sa mobilnim telefonima šetaju ulicama

Foto: Wikipedia/A_Peach

Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost autori istraživanja upozoravaju da mogu imati dugotrajne posledice, kao što su ožiljci.

Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA za otorinolaringologiju, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela. Te vrste povreda bile su retke do 2007, godine u kojoj je Apple predstavio prvi iPhone, nakon čega su dramatično porasle.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i pre toga rasla njihove funkcije su bile ograničene i zato su izgledi da mnogo odvlače pažnju, u poređenju sa današnjim pametnim telefonima, bili mnogo manji", navode autori istraživanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA