• 0

Apple vs. FBI: Da li su Molder i Skali konačno doakali Timu Kuku?

Izvršni direktor Apple-a Tim Kuk je zahtev FBI-ja protumačio kao veliki rizik za kompaniju, koji bi mogao da otvori put većoj ranjivostu uređaja sa logom zagrižene jabuke...

  • 0

Apple i FBI već jednom su 2015. godine bili u sporu oko iPhone-a koga su koristili teroristi. Na suđenju za napad, u kome je te godine stradalo 14 ljudi, sud je naložio Apple-u da pomogne Federalnom istražnom birou da otključa jedan iPhone 5c, koji je pripadao teroristi Seidu Rizvanu Faruku.

Agenti nisu posedovali tehnologiju kojom bi to mogli da urade, pa su vlasti bile zabrinute da bi telefon mogao da sadrži imena Farukovih saučesnika i spisak budućih meta, zbog čega su se obratile proizvođaču.

Međutim, izvršni direktor Apple-a Tim Kuk je taj zahtev protumačio kao veliki rizik za kompaniju. Ako bi se FBI-iju dozvolio uvid u "unutrašnjost" softvera operativnog sistema iOS, to bi moglo da otvori put njegovoj većoj ranjivostu ukoliko bi pao u pogrešne ruke, smatrali su u Apple-u.

Apple, Tim Kuk

Foto: AP/Tanjug

FBI je na kraju bio prinuđen da plati iznos, za koji se spekulisalo da je tek nešto niži od milion dolara, drugoj firmi (pretpostavlja se da je u pitanju izraelska kompanija Cellebrite) da "otvori" telefon. Prema naknadnim izveštajima, FBI nije našao nikakve tragove ni dokaze u telefonu, ali su predstavnici vlade saopštili da je telefon sadržao podatke koji su pomogle da povežu neki delovi slučaja, podseća Phone Arena.

Danas, 2020. godine, FBI se ponovo obratio tehnološkom gigantu iz Kupertina za zahtevom da otključaju dva telefona. Ovoga puta, u pitanju je telefon koji je pripadao Mohamedu Saidu Alšamraniju, koji je odgovoran za smrt trojice ljudi u bazi mornaričke avijacije u Pensekoli, na Floridi, prošlog meseca.

FBI je ponovo zatražio pomoć od Apple-a, uz napomenu da su se ovoga puta, osim proizvođača iPhone-a, za pomoć obratili i drugim federalnim agencijama, ekspertima iz inostranstva i "već poznatim kontaktima", što bi, svakako, moglo da se odnosi na izraelski Cellebrite, kao i na firmu Grayshift.

Čarlston, pucnjava, uviđaj, policija, mesto nesreće, crkva, FBI

Foto: Tanjug/AP

Međutim, tvrdnje FBI-ja o otvaranju Alšamranijevog telefona u suprotnsti su sa tvrdnjama koje je izraelska firma Cellebrite prošlog leta obajvio na svom sajtu. Ta kompanija je objavila da može da "izvede potpunu ekstrakciju fajlova sa iOS uređaja, kao i mnogih high-end Android uređaja.

Uređaji, kakve koristi Cellebrite, premošćavaju zaštitna ograničenja koja onemogućavaju "provaljivanje" šifre, a potom koriste "brutalni napad" ("brute force attack") kako bi generisanjem svih mogućih kombinacija šifri otključali iPhone.

U Apple-u su verovali da su tako nešto uspeli da onemoguće, dodajući tzv. USB Restricted Mode u iOS 12. To je opcija koja sprečava Lightning port da komunicira sa drugim uređajima, ukoliko nije otključan u prethodnom satu.

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Cellebrite, međutim, kao i Grayshift, službama bezbednosti prodaje uređaje za koje tvrdi da mogu da otključaju bilo koji iOS uređaj koji radi operativnim sistemima od iOS 7 do iOS 12.3. Imajući to u vidu, uz pretpostavku sa je Alšamrani ažurirao softver pre napada na vojnu bazu, Cellebrite je možda već u mogućnosti da otključa u uređaje sa iOS-om 13, ili je FBI, možda, ipak dobio ono što je tražio.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima