≫ 

Da li su telefoni na preklop Eskobarovog brata prevara globalnih razmera?

Kompanija uveliko priprema narudžbine telefona druge serije, iako neki kupci koji su odavno platili uređaje iz prve serije još uvek nisu dobili svoje telefone

  • 0
Katy Perry

Printscreen: Youtube/Escobar Inc official

Novi model telefona na preklop, po ultra niskoj ceni, iz proizvodnog pogona brata Pabla Eskobara… Zvuči neverovatno već samo po sebi, a pogotovu uzimajući u obzir brojne dokaze koji govore u prilog tome da je u pitanju prevara.

Roberto de Hesus Eskobar Gavirija, kako glasi puno ime brata ozloglašenog narko dilera, započeo je prodaju druge serije telefona na preklop, pod nazivom Escobar Fold 2. Po izgledu, uređaj je vrlo sličan modelu Samsung Galaxy Fold, samo uz jednu veliku prednost - prodaje se po ceni od 399 dolara, dok je za Samsungov model potrebno izdvojiti 1.980 dolara.

Ovu, naizgled primamljivu, ponudu ipak bi trebalo preskočiti!

Naime, krajem prošle godine,  Roberto je predstavio tržištu svoj prvi proizvod, Fold 1, i započeo njegovu prodaju po ceni od 349 dolara. Kako bi se stvorila dodatna euforija i pospešila prodaja, firma Escobar Inc, pripremila je reklamni spot prepun oskudno odevenih manekenki koji je vrlo brzo zabeležio 1,6 miliona pregleda na YouTube-u.

Međutim, većina kupaca koji su naručili uređaj preko interneta, još uvek čekaju na isporuku. Manji broj njih je umesto kupljenog proizvoda dobilo je knjigu o Robertovim planovima za buduću proizvodnju pametnih telefona, a uz to i pamflet koji sadrži obećanje da će umesto kupljenog, starog modela, dobiti novi - Fold 2, koji će im biti isporučen tokom marta tekuće godine.

Na YouTube kanalu posvećenom recenzijama tehnoloških uređaja - LJP Tech, tokom čekanja da im stigne telefon, naručen polovinom decembra prošle godine, napravili su i malu video hroniku o tome. Iako su do sada od prodavca primili jedino knjigu i pamflet, ipak veruju da nije u pitanju prevara. Nadu im uliva imejl upućen iz Kolumbije, od strane firme Escobar Inc. koji ih obaveštava da su „među hiljadu odabranih kupaca koji će uskoro dobiti model iz nove serije Fold 2“.

U poslednjem YouTube videu, predstavnik kanala LJP Tech se obratio rečima:

- I dalje sam vrlo uzbuđen. Najgori mogući scenario koji vidim je da otvorim pristiglu kutiju i da u njoj pronađem još jednu knjigu. Ili bilo šta drugo što nije naručeni telefon.

Sa druge strane, jedan od korisnika društvene mreže Reddit, podelio je svoje iskustvo u vezi sa spornom narudžbinom, rekavši za PCMag da je uređaj Fold 1 naručio početkom decembra i da ga još uvek nije dobio. Uz to je kao dokaz priložio i kopiju narudžbenice zajedno sa imejl prepiskom koju je vodio sa firmom Escobar Inc. Umesto novca, od kolumbijske firme dobio je odgovor sledeće sadržine:

„Možete da dođete u Kolumbiju ako želite. Savetujemo vas da budete strpljivi i sačekate još malo“. Nakon ovoga, postao je uveren da je u pitanju prevara i podelio se uverenje „da niko neće dobiti naručeni telefon od kolumbijske firme“.

Na Reddit forumu posvećenom slučaju „Fold 1“, članovi su iznosili iskustva vezana za odbijanje zahteva za refundacijom, pri čemu im je sa kolumbijske strane savetovano da „rasprave trošak sa kompanijama koje su im izdale kreditne kartice“.

Ipak, izvršni direktor firme Escobar Inc. Olof Gustafson odbacio je optužbe da je njegova kompanija prevarila kupce.

- Do sada smo prodali preko 50 hiljada "Fold 1" telefona. Prva serija od 30.000 komada je isporučena kupcima dok je porudžbina preostalih 20.000, usled nekih poteškoća u vezi sa skladištenjem uređaja, unapređena u verziju "Fold 2", bez dodatnih troškova za kupce. O tome su kupci i obavešteni u pošiljci koja sadrži knjigu i brošuru - istakao je Gustafson.

U produžetku, Gustafson je, bez dokaza, optužio Samsung za prevaru vezanu za njihove uređaje na preklop, tvrdeći da se Galaxy Fold ne proizvodi u "Samsungovim" fabrikama već isključivo u Kini i to uglavnom u gradu Šenžen.

- Velike količine Fold 2 telefona bile su nam dostupne po veoma niskim cenama u Šenženu. Naši partneri ponudili su nam isporuku 200.000 primeraka sa neverovatnom cenom po komadu. Mi samo želimo da pred kupce izađemo sa dobrom ponudom za proizvode koji se već i onako prave u Kini. Ne vidimo potrebu za skupim promocijama i posebno organizovanim događajima za lansiranje novih modela. Naša reputacija već govori dovoljno sama za sebe - istakao je Gustafson.

Uprkos tvrdnjama prvog čoveka kolumbijske firme da je 50.000 primeraka telefona Fold 1 prodato, na internetu gotovo da ne postoje onlajn recenzije ovog proizvoda.

Ipak, jedan kupac iz Lagosa u Nigeriji tvrdi da je uspeo da nabavi Fold 1 nakon online porudžbine iz Kolumbije. Mustafa Husein, koji je na YouTube-u postavio nekoliko kratkih video snimaka telefona, rekao je u izjavi za PCMag:

- Mislim da je uređaj dobar uzimajući u obzir njegovu cenu. Ipak, deluje u potpunosti kao kineski proizvod, više kao neka kopija telefona.

Istovremeno, Husein se nije odazvao na molbe mnogih skeptika koji su tražili da postavi još video snimaka telefona i po mogućstvu uradi recenziju istog.

U međuvremenu, Eskobar Fold je dobio novu reklamu (video na početku teksta), po proverenoj formuli, sa obiljem golišavih devojaka koje paradiraju u njoj. Zanimljivo je i to da je Eskobarov proizvod podržao Kori Levandovski, bivši menadžer predsedničke kampanje Donalda Trampa, koji se pojavljuje u jednom od reklamnih spotova.

Video: Dignut u vazduh dom Pabla Eskobara

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA