Samsung radi na kamerama od 600MP koje oštrinom slike nadmašuju ljudsko oko

Kamera od 600MP će najverovatnije biti namenjena pametnim telefonima, ali se očekuje i njena upotreba kod uređaja kao što su kamere za autonomna vozila ili bespilotne letelice

  • 3
Samsung Galaxy S20 Ultra Foto: Samsung

Južnokorejski Samsung je objavio da je započeo rad na senzorima slike rezolucije od čak 600 megapiksela, što je oštrije nego što ljudsko oko to može da uoči.

Poznati tehnološki gigant je bio među prvima koji su proizveli i koristili 108 MP ISOCELL senzore kamera u pametnim telefonima, a koji su se pojavili u glavnoj kameri kameri Samsung Galaxy S20 Ultra telefona.

Navodna rezolucija ljudskih očiju je 500 megapiksela, ali Samsung tvrdi da bi mogao da nadmašiti taj kvalitet slike, piše Tech Radar.

Kako bi došao do 600 megapiksela, Samsung razvija nove načine spajanja velikog broja megapiksela u male senzore. Kompanija se oslanja na Nonacell tehnologiju koja koristi strukturu od 3x3 piksela u odnosu na standardni 2x2 niz.

Pored ovih, Samsung takođe istražuje i senzore koji mogu da otkriju talasne dužine koje su iznad mogućnosti ljudskog oka i to koristeći ultraljubičasto svetlo za otkrivanje ćelija raka ili infracrvene senzore za fotografisanje u tamnim uslovima. Te aplikacije izgledaju daleko sposobnije od upotrebe svetlosnih talasa za otkrivanje nivoa kiseonika u krvi.

Samsung je takođe nagovestio da će njegovi istraživači raditi na senzorima koji će moći da registruju miris ili ukus. Iz te kompanije još uvek nisu otkrili kako planiraju to da učine, ali ovo nije prvi put da smo čuli za takav koncept. Postoje glasine i da će budući pametni sat Apple Watch moći da otkrje miris tela, prenosi Klix.

Tech Radar piše da će Samsungova kamera od 600MP najverovatnije biti namenjena pametnim telefonima, ali kompanija očekuje da će upotrebu ovih senzora proširiti na više različitih uređaja kao što su kamere za autonomna vozila ili bespilotne letelice.

Samsung nije detaljno prikazao kako će i kada prevladati izazove u postizanju tako velikih megapiksela, ali ističe da ove godine nastavlja sa trendom visokokvalitetnih kamera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA