≫ 

Stižu "male antene": 5G mreže dobile zeleno svetlo u Evropi

Iz Evropske komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju

  • 9
5G mreža Foto: Shutterstock

Evropska komisija je prihvatila Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su neophodne za razvoj 5G mreže u Evropi.

Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže, čime bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Iz Evropske komisije ističu da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali i dalje pod nadzorom nacionalnih regulatorna tela.

Iz Komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da obezbeđuju zdravlje i bezbednost ljudi i da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u proseku 50 puta strožija od međunarodno prihvaćenih, premosi Zimo.

- 5G bežična mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu, jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku od koronakrize. Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će u konačnom stvoriti potražnju u našim industrijama i podstaći evropsku inovativnost i kompetitivnost - istakao je poverenik EU za unutrašnje tržište Tjeri Preton.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sara

    1. jul 2020 | 11:43

    "Da budu postavljene tako da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju". Kod nas se ne poštuje ništa, jer i sada su antene postavljene tako da je udaljenost od okolnih zgrada 5 do 6 metara i to postavljene na niskom nivou u odnosu na okolnih zgrada i kada se žališ, država ne preduzima ništa, jer nije i u intresu, a oni koji dozvoljavaju postavljanje na svojih zgrada, pune džepove evrima!!!!!.

  • Partibrejker

    1. jul 2020 | 13:27

    Kako prevazici administrativne barijere? Znaci, mreza je protivzakonita?

  • Србин

    1. jul 2020 | 21:43

    Значи креће роштиљ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA