Ne, niko vas neće čipovati i nećete dobiti koronu: Ovo su činjenice o uticaju 5G mreže na zdravlje

Teoretičari zavere posebno su obratili pažnju na 5G mrežu tokom pandemije korone

  • 49
5G mreža Foto: Shutterstock

Očekuje se da će peta generacija mobilne mreže, poznata pod nazivom 5G, promeniti način na koji ljudi žive i rade. Ona će biti znatno brža od 4G LTE mreže i moći će da izdrži više povezanih uređaja, a njena unapređenja omogućiće novu vrstu tehnoloških uređaja.

Ova mreža je počela da se koristi u pojedinim delovima sveta i SAD još 2018. Godine, u svojim ranim danima, a od nje se očekuje mnogo, piše CNN.

Mešutim, uz aktuelnu pandemiju korona virusa širom sveta kruže razne informacije i dezinformacije o novoj 5G mobilnoj mreži i njenom uticaju na zdravlje ljudi.

Kako uopšte ona utiče na zdravlje?

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije objašnjava da li uopšte 5G mreža može imati uticaj na naše zdravlje.

Naime, mreže mobilnih telefona i drugi izvori bežične telekomunikacije emituju elektromagnetne talase/energiju (EME) niskog nivoa na frekvencijama radio-talasa (RF), pa tako i nova generacija mreže mobilnih telefona koja se naziva "5G“.

- Ovo NIJE jonizujuće zračenje, jer su energije tih talasa toliko niskog nivoa da ne mogu da izazovu jonizaciju atoma, te time ni odgovarajuće efekte, koji inače prate jonizujuće zračenje, popularno povezano sa pojmom ”radijacija”. Stoga RF EME zračenja ne spadaju u regulatornu nadležnost SRBATOM-a, ali izazivaju česta pitanja, na koja smatramo da treba jasno odgovoriti i uputiti zainteresovane kako da se informišu - navode na sajtu.

Kao što je, recimo, objavila Australijska državna agencija za radijacionu sigurnost i nuklearnu bezbednost ARPANSA, nema utvrđenih zdravstvenih efekata od radio-talasa koje koristi 5G mreža.

5G mreža u kolima Foto: Shutterstock

- Ova mreža trenutno radi na radio talasima sličnim onima koji se koriste u postojećoj 4G mreži, a ubuduće će koristiti radio talase sa višim frekvencijama. Važno je napomenuti da više frekvencije ne znače veće ili intenzivnije izlaganje. Radio talasi visoke frekvencije već se koriste u bezbednosnim skrining jedinicama na aerodromima, policijskim radarima za proveru brzine, daljinskim senzorima i u medicini, a ove upotrebe su temeljno testirane i nađeno je da nemaju negativnog uticaja na zdravlje ljudi.

ARPANSA i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), na osnovu do sada sprovedenih naučnih istraživanja, nisu utvrdili vezu između određenih zdravstvenih simptoma i izloženosti radio talasima u svakodnevnom okruženju.

Prema dosadašnjim istraživanjima, jedini efekat ove vrste zračenja je toplotni, kod viših frekvencija površinski, te se po tome može meriti, recimo, sa zagrevanjem kože od sunčevih zraka, koji su takođe elektromagnetni po svojoj prirodi, navode.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    12. maj 2020 | 14:07

    Pogledajte parkove posle izlaska iz izolacije, i kazete 5G mreza ce nas ubiti? Teorije zavere vecita briga Srba, a svoju decu ne znaju da nauce sta je kanta za smece. Manje teorija zavere, vise vaspitanja buducih generacija. 😉

  • aaaaaa

    12. maj 2020 | 15:06

    Nećemo 5G ali hoćemo Rajske Vrtove i Kajmanska ostrva, hoću bre da idem ulicom i dje god se okrenem da su stabla voćki oko mene, neću da idem u prodavnicu da mi neko uzima pare za kilo pomorandži, hoću te pomorandže da naberem ispred zgrade...

  • Mislim

    12. maj 2020 | 12:02

    Progres se ne moze zaustaviti... 5G nije stetna za zdravlje, neke druge stvari jesu, kao recimo pesticidi, isparenja iz velikih fabrika, automobila, itd... pisite malo o tome, nemojte ubedjivati teoreticare zavere da 5G nije stetan... tako im samo dajete prostora za nove nebuloze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA