≫ 

Da li je kraj monopolu Google-a: Od jeseni dobijamo veću slobodu pretraživanja interneta

Google je daleko najdominantniji alat za pretraživanje na svetu, izuzimajući Kinu u kojoj je Google pretraživanje zabranjeno i Rusiju gde je dominantan pretraživač domaći Yandex

  • 2
Telefon, Chrome, Google Foto: PIxabay.com

Posle odluke evropske Komisije za konkurenciju (Director General Competition), Google je ponovno napisao ugovore koje ima sa proizvođačima mobilnih telefona koji u svoje uređaje instaliraju operativni sistem Android.

Naime, na novim Android mobilnim telefonima i tabletima na prostoru Evropske ekonomske zajednice (European Economic Community - EEC) od ove jeseni postojaće opcija izbora internet pretraživača. Manji pretraživači do sada, pored pretraživanja putem Google-a, nisu imale šansu da postanu prvi izbor za pretragu u Android okruženju.

Ekran za izbor pretaživača stiže na Android nakon što je Evropska komisija (EK) novčano kaznila Google sa 4,34 milijardi evra zbog kršenja antimonopolskih pravila EU, 18. jula 2018. godine, odnosno zbog njegove dominacije na Android platformi.

To je bila najveća kazna dosuđena Google-u od strane Evropske komisije za njegov tržišni monopol i ograničavanje konkurencije. Na kraju istrage koja je trajala više od tri godine, EK je zaključila da je Google postupio ilegalno koristeći Android kako bi obezbedio da saobraćaj ide na Google pretraživanje, umesto da se korisnicima ostavi izbor pretraživača.

EK je optužila Google za "tri nepoštene prakse ". Google je, kako se navodi, zahtevao od proizvođača da: unapred instaliraju aplikacije Google Search i Chrome ako žele da licenciraju prodavnicu aplikacija Google Play, zatim platio operaterima mobilnih mreža i proizvođačima telefona da isključivo unapred instaliraju Google pretraživanje i sprečio proizvođače da stvaraju alternativne verzije Android-a bez njegovog odobrenja, ukoliko žele da unapred instaliraju bilo koju Google-ovu aplikaciju.

Google-ove akcije, navodi EK, pomogle su tom internet gigantu da učvrsti svoju dominaciju u mobilnoj pretraživačkoj industriji. U Evropi se više od 95 odsto svih pretraga putem telefona vrši putem Google-a. Na tržištu su uglavnom Android uređaji, ali Google takođe plaća milijarde Apple-u kao zadatu pretragu u Safari brauzeru na iOS-u.

Google je daleko najdominantniji alat za pretraživanje na svetu, izuzimajući Kinu u kojoj je Google pretraživanje zabranjeno i Rusiju gde je dominantan pretraživač domaći Yandex, osnovan 1997. godine. U Rusiji je 63 odsto svih pretraga na računarima na Internetu odvija preko Yandex-a.

Na mobilnim uređajima je dominirao Chrome sa udelom od 62 odsto svih pretraga. Kako je Google za Rusiju sklopio dogovore sa proizvođačima telefona kojim im zabranjuju prihvatanje plaćanja za predinstaliranje drugih pretraživača ako žele da koriste operativni sistem Android, u martu 2017. godine Federalna antimonopolska služba (FAS) novčano je kaznila Google sa 4,4 miliona funti, a zatim je postigla nagodbu sa kompanijom koja je rekla da će Android ponuditi ekran za izbor pretraživača, prenosi Bug.

Korisnici pametnih telefona u Rusiji dobili su izbor pretrage od avgusta 2017. godine. Tada je udeo Google pretraživanja bio 60 odsto, samo godinu dana kasnije izjednačio se sa Yandex-om na 50:50 odsto, a u martu ove godine Yandex-ov udeo je 56 odsto sa tendencijom rasta, dok je Google-ov udeo 42 odsto.

Evropa nema, kao Rusija, alternativu pretraživanju kroz Google tako da se ne očekuje da izbor pretrage na novim pametnim telefonima od kraja leta promeni tržišne udele kako se to dogodilo u Rusiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    11. avgust 2020 | 14:45

    Yandex je prava stvar.Gomila usluga,brz,pouzdan,a Yandex Disk nudi 48 GB besplatno!

  • majkan

    11. avgust 2020 | 09:28

    Iskreno chrome koristim samo na racunaru ,na telefonu ne, bolji mi je uc browser

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA