• 1

Da li je "telefon sa krilima" najinovativnije mobilno rešenje za 2020. godinu?

Novi LG, na prvi pogled, izgleda kao svaki drugi današnji pametni telefon, ali samo dok ne "raširi krila"...

  • 1

Prezasićenost globalnog tržišta pametnim telefonima najrazličitijih mogućih veličina, oblika, karakteristika i cena, dovela je proizvođače do toga da sebi postave pitanje: Šta dalje?

Odgovor na to pitanje stigao je tokom prošle godine u vidu telefona sa ekranom na preklop, koje su ponudili veliki proizvođači Samsung, Huawei, Motorola, MIcrosoft a skoro predstavljanje takvog uređaja planira i Xiaomi.

LG Wing

Foto: LG

Odavno, međutim, nismo imali prilike da čujemo da je LG "izbacio" nešto novo, neko inovativno rešenje, kada su pametni telefoni u pitnju. Sve do sada… Ta južnokorejska kompanija upravo je predstavila pametni telefon do sada neviđenog koncepta - LG Wing.

Taj uređaj, na prvi pogled, izgleda kao svaki drugi današnji pametni telefon. Veliki ekran tankih ivica, dijagonale 6,8 inča, sistem od tri kamere, od kojih glavna ima senzor od 64MP, "iskačuća" pop-ap selfi kamera, Qualcomm Snapdragon SDM765 procesor, 8GB radne memorije… Međutim, ono novo i inovativno krije se ispod ekrana, ali i u njemu.

Ispod glavnog ekrana, LG Wing krije još jedan, manji ekran. Veliki ekran može da se zarotira za 90 stepeni, kada se dobija konfiguracija u obliku slova "T", gde zarotirani ekran postaje glavni, a onaj manji (od 3,9 inča) ispod njega, pomoćni putem koga se "upravlja" poslom koji se obavlja na glavnom ekranu.

Ovo rešenje možda deluje neobično, ali prema onome što se moglo videti na različitim sajtovima i YouTube kanalima, izgleda da ima i više nego jednu praktičnu primenu.

Na primer, kada se koristi glavna kamera, ceo veliki ekran prati kadar koji se snima, dok se na manjem prikažu sve neophodne komande, pa se fotografisanje ili snimanje mnogo jednostavnije obavlja samo jednom rukom.

Slično je i sam igrama, gde manji ekran može imati ulogu džojpeda ili dodatnog ekrana za prećenje neke paralelne radnje.

Kada je "obrnuti" ekran koristi za surfovanje internetom, tada se tastatura "seli" na manji ekran i koristi kao kada je veliki ekran sklopljen. Sve u svemu, na prvi pogled se čini da je ovo rešenje koje, kod nekih funkcija, u priličnoj meri povećava funkcionalnost uređaja.

Naravno, svaka tehnološka novotarija nekima je razlog za sumnju, pa se i ovde postavilo pitanje koliko je rotiranja ekran LG Wing-a u stanju da izdrži. Proizvođač tvrdi da nema razloga ua brigu i da je mehanizam na kome ovo funkcioniše dovoljno robustan za čak 200.000 rotiranja, kao i da ni posle toga nije pokazivao znake "umora".

A kao i kod svake druge inovacije, bez obzira na raznovrsne komentare, nema nikakve sumnje da će novi LG poslužiti kao osnova koju će neki drugi proizviđač ili proizvođači relativno skoro iskopirati na enkom svom modelu.

Ovaj neobični pametni telefon će se u prodaji u Južnoj Koreji naći već sledećeg meseca. Cena još uvek zvanično nije poznata, ali će se LG verovatno i na taj način potruditi da njegov telefon "sa krilima" nađe svoj put do što šireg kruga korisnika, dok je još uvek jedinstven…

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Sledece ce biti mobilni+ vibrator za zene,visestruke namene,njemu tunel nece smetati😉

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima