Google ukida ulepšavanje selfija

Prema novim pravilima, poželjno je isključiti bilo kakvo automatsko manipulisanje fotografija, a korisniku ostaviti da on sam po potrebi aktivira takve funkcije

  • 1
Selfi, devojka, telefon Foto: Unsplash

Google je isključio automatsko ulepšavanje slefi fotografija koje je do sada bilo aktivirano kao zadato podešavanje. Ova promena je stigla sa novom verzijom softvera, odnosno aplikacije za kameru na novom Pixel 5 flegšip telefonu. Korisnici će, međutim, i pored ove promene, i dalje moći da promene podešavanja i da ulepšavaju svoje selfije.

Iz Google-a ističu da su se na takav potez odlučili zbog toga prate nove korporativne smernice "usmerene na ljude" (engl. "people-centered"), odnosno na dobrobit korisnika.

Prema tim novousvojenim pravilima, poželjno je isključiti bilo kakvo automatsko manipulisanje fotografija, a korisniku ostaviti da on sam po potrebi aktivira takve funkcije. Google je, tokom istraživanja, došao do zaključka da brojne aplikacije ulepšavaju fotografije bez znanja korisnika, što loše utiče na mentalno njihovo zdravlje - pošto iskrivljuje sliku realnosti, a da to, pritom, nije jasno naglašeno.

Zbog toga će Google ubuduće izbegavati termine kao što je npr. ulepšavanje ("beautify"), umesto kojih će koristiti neutralnije kao što je retuširanje ("photo retouching"), ostavljajući korisniku da sam definiše šta je za nju/njega "lepo".

U istom ovom maniru, Google je pohvalio potez aplikacije Snapchat, kod koje je zadati način fotografisanja uvek "običan", odnosno filtera, pa se korisniku ostavlja da sam svoje fotografije uređuje kako želi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Inter

    6. oktobar 2020 | 11:14

    ...samo za ljude koji nemaju ogledalo da se pogledaju u njega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA