≫ 

Kada pročitate koliko dugo korona može da se zadrži na mobilnim telefonima - vratićete se na fiksni

Rezultati novog istraživanja ukazuju na to da, ekrani telefona mogu da budu potencijalno opasan izvor prenosa virusa, zbog čega moraju često da se dezinfikuju

  • 3
Stayaway Covid , telefon koronavirus, mobilna aplikacija koje prati nove slučajeve COVID Foto: Tanjug/AP

Istraživanje naučnika iz Australije pokazalo je da SARS-Cov-2 virus, odgovoran za nastanak globalne pandemije korona virusa, pod određenim uslovima, na staklu, metalu i novčanicama može da preživi skoro mesec dana.

Preciznije, pri temperaturi od 20 stepeni, i vlažnosti vazduha od 50 procenata, virus će na pomenutim površinama preživeti punih 28 dana. Rezultati ovog istraživanja znatno se razlikuju od prethodnih, prema kojima se tvrdilo da virus može da izdrži nekoliko dana na staklu i novčanicama, i do 6 dana na čeliku, piše ZD Net.

Novi rezultati ukazuju na to da, zbog novih saznanja, ekrani telefona mogu da budu potencijalno opasan izvor transmisije virusa, zbog čega moraju često da se dezinfikuju, naročito ako se često upotrebljavaju u zatvorenim prostorima u kojim boravi veliki broj osoba.

Slično je i sa novčanicama, bilo da su one papirne ili od plastičnih polimera, kakve se upotrebljavaju u Australiji i Velikoj Britaniji. U njihovom slučaju, mogućnost prenošenja zaraze je drastično povećana, budući da novčanice često menjaju vlasnike.

Ovo je još jedan u nizu dokaza da je neophodno često prati ruke, ali i da ne bi škodilo ni da se regularno dezinfikuju telefoni i novčanice, prenosi PC Press. U odnosu na početak korona krize, sada već postoji velika ponuda UVC lampi (čak i na našem tržištu), za koje se tvrdi da ubijaju skoro sve viruse, pa bi možda trebalo razmisliti o takvom rešenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вера

    13. oktobar 2020 | 10:22

    А што, на фиксном се вирус не задржава ? Занимљива теза.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA